Czy otręby odchudzają?

232
Rate this post

Nasze poczciwe otręby…powstają przy mieleniu zboża. Gdy odkryto ich właściwości zdrowotne, szybko stały się produktem zalecanym przy wszelkich schorzeniach cywilizacyjnych. Dlaczego? Otręby sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej- a ona jest potrzebna do syntezy niektórych witamin a także stwarza warunki, które są niekorzystne dla rozwoju raka.
Błonnik jaki zawarty jest w otrębach to doskonała „miotełka”, która wymiata z organizmu zbędne produkty przemiany materii. W efekcie nie cierpimy ani na zaparcia, ani też na biegunki. Regularne i prawidłowe opróżnianie jelit to także profilaktyka antyrakowa. To nie wszystko- czynniki kancerogenne (rakotwórcze) są ograniczone poprzez „rozmiękczanie” masy jedzeniowej w żołądku.
Jak działa błonnik na nasz organizm? Chroni nie tylko przed zachorowaniem na raka , usuwa również nadmiar cholesterolu.
Czy otręby odchudzają? Tak! Dlaczego? wypełniają żołądek ale nie tuczą- oto sekret. Już 3 łyżeczki otrąb dziennie mogą mieć działanie profilaktyczne. Zalecane są otręby pszenne- można je uprażyć, zmielić lub zmiksować i dodawać do różnych dań- jako posypka do chleba, do sałatek, jogurtu, sosów, farszów mięsnych, ciast itd.
Przy odchudzaniu otręby powinno się jadać tuż przed posiłkiem. Nie powinno się ich słodzić-wówczas antyrakowy selen zawarty w otrębach nie jest rozłożony przez cukier.Wystarczą 1-2 łyżeczki otrąb przy 3 posiłkach w ciągu dnia, by uzyskać pożądany efekt. Oczywiście warto stosować różne rodzaje błonnika- zjadać pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, warzywa i owoce.