You are here:  / Skuteczna dieta / Dieta dla studentów

Dieta dla studentów

Dieta dla studentów
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Współczesny młody człowiek musi niezwykle intensywnie dbać o siebie, szczególnie jeśli w grę wchodzi nauka. Dlatego też opracowana została szczególna dieta dla studentek i studentów.

Dostarcza ona średnio półtora tysiąca kalorii dziennie, co daje możliwość zrzucenia kilograma w ciągu dwóch tygodni przy stylu życia, jaki jest prowadzony przez studentów, a więc zabieganie, brak czasu na sport itp. Dieta ta jest przewidziana na dwa do czterech tygodni. Może być ona powtarzana średnio co miesiąc lub dwa. Jest ona wprost idealna dla osób dorosłych, ale nie powinny jej stosować kobiety ciężarne, karmiące, ani dorastająca młodzież. Dieta ta jest niezwykle bogata w wapno, magnez i witaminy z grupy B

Przykładowy jadłospis na pierwsze trzy dni mógłby wyglądać następująco:

Dzień pierwszy: pierwsze śniadanie – trzy łyżki musli z rodzynkami, orzechami i szklanką jogurtu naturalnego, kawa zbożowa z mlekiem bez tłuszczu; drugie śniadanie – awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej; obiad – brokuły w sosie ziołowym, dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane dwoma łyżeczkami margaryny niskokalorycznej, z plastrem indyka pieczonego, sok jabłkowy; podwieczorek – kubeczek serka twarogowego ziarnistego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru; kolacja – 25dag gotowanych kopytek, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Drugi dzień: pierwsze śniadanie – płatki polane kefirem, herbata zielona bez cukru; drugie śniadanie – sok z czarnej porzeczki; obiad – cykoria z owocami, dwie kromki chleba grahama posmarowane dwoma łyżeczkami niskokalorycznej margaryny, dwa liście sałaty karbowanej z plastrem gotowanego rostbefu i pomidorem, szklanka wody mineralnej niegazowanej, sok jabłkowy; podwieczorek – jeden baton musli, szklanka wody niegazowanej; kolacja – pierś z kurczaka gotowana w warzywach, ryż brązowy gotowany, szparagi gotowane, herbata bez cukru

Dzień trzeci: pierwsze śniadanie – kanapka z kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem, posmarowana łyżeczka niskokalorycznej margaryny, z liściem sałaty, plasterkiem polędwicy, papryka czerwona, szklanka mleka bez tłuszczu, mała gruszka; drugie śniadanie – kubeczek jogurtu truskawkowego, dwa sucharki bez cukru; obiad – sałatka z kalafiora i ogórka kiszonego, plaster łososia wędzonego, kajzerka, papryka zielona, szklanka herbaty owocowej bez cukru; podwieczorek – średni banan, szklanka kawy bez cukru; kolacja – gulasz cielęcy z pomidorami, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Felietony: