Dieta dr Bardadyna – skuteczna dieta strukturalna

493
Rate this post

Bardzo ciekawa dieta, której nazwa pochodzi od nazwiska jej twórcy czyli dra Marka Bardadyna – eksperta w dziedzinie odchudzania, odżywiania, medycyny anti-aging… może dlatego mówi się też o niej, że jest dietą młodości?
Dieta strukturalna jest dietą zdecydowanie redukcyjną i pozwala na zrzucenie ok. 3 kg tygodniowo! Jest to na pewno zachęcająca wiadomość, ale wydaje mi się, że ciekawszym jest fakt, iż przy okazji zrzucania zbędnych kilogramów również wzmacnia organizm, a jej efekty – jak zapewnia autor – są długotrwałe i bez efektu jo – jo. Teraz dopiero brzmi bardzo zachęcająco!

Jakie są założenia dr Bardadyna?

Pomysłodawca diety uświadamia ludziom jedną bardzo ważną rzecz, którą wielu z Was może bagatelizować, a nawet nie brać jej pod uwagę w cyklu rozpaczy: „którą dietę wybrać”. Wychodzi on z prostego założenia, że większość ludzi jest po prostu nałogowcami, którzy są uzależnieni od jedzenia. Zastanów się ile razy zdarzało Ci się jeść, nie dlatego, że powinnaś bo upłynęły godziny od ostatniego posiłku, a dlatego że była to reakcja na różne zewnętrzne czynniki – stres, nuda itp. Przykłady oczywiście można by mnożyć, ale nie o to nam chodzi. Chodzi o fakt zrozumienia, że aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę, najpierw trzeba uporać się z nałogiem, a dopiero później próbować zmienić jadłospis. Bez tego nawet najlepszy program treningowy i dieta ułożona przez specjalistę nie dadzą pożądanych efektów, ponieważ zgubne nawyki prędzej czy później przejmą kontrolę i zniszczą wszystkie starania.

Co jeść będąc na diecie strukturalnej?

W diecie zalecane są naturalne produkty o maksymalnej zawartości najbardziej wartościowych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy – i minimalnej kaloryczności. Stosowanie produktów, które zaleca Dr Bardadyn, pobudza aktywność tkanki łącznej odpowiedzialnej za procesy regeneracji i odmładzania organizmu. W efekcie stosowania diety polepsza się stan cery i błon śluzowych, a następnie wzmocnieniu ulega również struktura układu kostno-stawowego, mięśni i naczyń krwionośnych. Poprawia się morfologia, normalizuje poziom glukozy we krwi, obniża stężenie złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście dobrej frakcji HDL. Produkty zalecane w diecie skutecznie stymulują procesy oczyszczania organizmu. Wzmocnienie struktury organizmu, eliminacja toksyn i normalizacja masy ciała zapewnia poczucie lekkości, przypływ energii, trwałą poprawę samopoczucia i obniżenie wieku biologicznego o 10-15 lat.

Można zatem w każdej grupie żywności wyodrębnić najbardziej wartościowe z nich (pierwszy z kolei oznacza najbardziej wartościowy z grupy):

  • Produkty zbożowe – zarodki pszenne, kasza gryczana, otręby pszenne, kasza jaglana, otręby owsiane, kiełki pszenicy, ryż dziki, chleb pełnoziarnisty (razowy), makaron razowy, ryż brązowy, musli bez cukru.
  • Produkty białkowe – jaja, soczewica, soja, groch, tofu (ser sojowy), tuńczyk, łosoś, śledź, wątróbka cielęca lub drobiowa, fasola, jogurt, kefir, kurczak, mintaj, sola, morszczuk, pstrąg.
  • Warzywa – czosnek, kapusta, brokuły, marchew, dynia, papryka, rzeżucha, sałata, cebula, kalafior, pomidory, rzodkiewka, szpinak, ziemniaki, cykoria, brukselka, oliwki, pietruszka.
  • Owoce – jagody czarne, wiśnie, aronia, awokado, winogrona, żurawiny, ananas, banany, figi, grejpfrut, porzeczki czarne, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, jabłka, maliny, cytryny, kiwi.
  • Orzechy i pestki – siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy brazylijskie, sezam, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie.
  • Napoje – herbata zielona, woda mineralna, napar ze skrzypu, herbata czerwona, sok brzozowy, kakao, mleko sojowe, wino czerwone, naturalne soki warzywne i owocowe.

Jak jeść będąc na diecie strukturalnej?

Sposób odżywiania się w tej diecie, można podzielić na dwa etapy. W pierwszym tygodniu jej trwania nie musimy z niczego rezygnować. Należy jednak przestrzegać czasu w diecie, czyli jeść dokładnie co 2 godziny i tylko (albo aż) przez 10 minut! Chodzi o to, aby przywrócić naturalne odczuwanie sytości oraz zapanować nad niepohamowanym łaknieniem. Druga zasada na tym etapie polega na zmianie jednego posiłku na odżywczy koktajl strukturalny, który korzystnie wpływa na poprawę stanu naszego zdrowia i samopoczucia. Dr Bardadyn wymienia kilka rodzajów koktajli m. in.:

Koktajl wiśniowy 200 kcal – działa przeciwzmarszczkowo
Koktajl żółty 150 kcal – oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru cholesterolu
Koktajl czekoladowy 200 kcal – uzupełnia magnez, wzmacnia układ nerwowy
Koktajl pomarańczowy 200 kcal – wzmacnia, uzupełnia witaminy i mikroelementy
Koktajl biały 200 kcal – uzupełnia wapń i mikroelementy
Koktajl zielony 150 kcal – poprawia przemianę materii

W kolejnym etapie diety stosujemy już w swoim jadłospisie jedynie produkty strukturalne. Łączymy je w pięć posiłków, z czego śniadanie lub kolację stanowi jeden z przypadających na dany dzień koktajli strukturalnych. Zasady tej fazy stosujemy do momentu, aż pozbędziemy się wszystkich niechcianych kilogramów.

Dieta Bardadyna – główne założenia

Reasumując, dieta strukturalna może być z pewnością nazywana po prostu sposobem żywienia. Lista produktów strukturalnych jest niezwykle szeroka. Znajdziemy na niej niezbędne dla nas witaminy i składniki odżywcze. Po osiągnięciu zamierzonej wagi warto się pokusić, aby 2/3 produktów w naszym jadłospisie stanowiły produkty strukturalne. Zalecam, aby przed rozpoczęciem stosowania tego „reżimu spożywczego” uporać się z wszystkimi problemami, które w jakimś stopniu mogą wywoływać kompulsywne sięganie po jedzenie. W takim przypadku dieta nie tylko da oczekiwane efekty, ale również tak bardzo upragniony TRWAŁY EFEKT!