You are here:  / Dieta płynna / Dieta fioletowa – na grypę i problemy trawienne

Dieta fioletowa – na grypę i problemy trawienne

Dieta fioletowa – na grypę i problemy trawienne
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Współcześnie wielokrotnie tworzy się, nawet sztucznie, dodatkowe podziały różnych diet tak, aby każdy mógł tam znaleźć coś dla siebie. Istnieje również podział ze względu na kolory. Z racji faktu, iż aktualnie popularny jest kolor fioletowy, istnieje również taka dieta – dieta fioletowa.

Każdy kolor pobudza odpowiednie punkty energetyczne w ludzkim ciele, które rozmieszczone są wzdłuż kręgosłupa. Każdy punkt posiada swój konkretny kolor. Gdy danego koloru brakuje wtedy mogą się pojawić określone dolegliwości. Wśród owych dolegliwości, które pojawiają się dosyć często i to nie tylko w przypadku braków jednego, określonego koloru, wymienić można między innymi: bóle głowy, problemy trawienne, zaburzenia rytmu serca, zawroty głowy, mdłości, zmienne ciśnienie itp. Odpowiednia dieta, nastawiona na określony kolor pomaga wyrównać wszystkie braki w organizmie i przywrócić mu odpowiednią równowagę.

Kolor fioletowy odznacza się oczyszczeniem ogólnym organizmu, wzmocnieniem w przypadku wszelkich stanów chorobowych, zwłaszcza przy różnego typu zapaleniach. Jednocześnie pozytywnie oddziałuje na kości, pomaga hamować nadmierny apetyt, ułatwia zaśnięcie.

Wybierają dietę fioletową trzeba się nastawić na następujące produkty: niełuskane zboża, bakłażany, ryby morskie, białe mięso, owoce morza, czarne oliwki, karczochy. Z kolei należy ograniczyć znacznie, a w miarę możliwości usuwać niektóre z nich z jadłospisu: mocną kawę i herbatę, alkohol, czerwone mięso.

Jeśli chodzi o napoje to tak powinna sytuacja wyglądać codziennie:

  • Śniadanie: szklanka niegazowanej wody mineralnej z dwoma łyżkami soku z czarnego bzu, szklanka naparu z mięty lub rumianku, pół filiżanki zarodków pszenicy.
  • Drugie śniadanie: szklanka ciepłej, przegotowanej wody z sokiem z czarnego bzu

Przykładowy jadłospis, który mógłby być zastosowany w przypadku diety fioletowej to chociażby:

  • obiad: pierogi z jagodami lub nadziewane bakłażany i 10 dag śliwek gotowanych z cynamonem lub pstrąg z patelni z dodatkiem bakłażanów z grilla
  • kolacja: karczochy w oliwie pokropione cytryną, kromka ciemnego pieczywa lub cukinia z grilla z ziołami i sorbet z jeżyn lub malin czy też kilka lodów z owoców leśnych lub surówka z kapusty i buraków z oliwą oraz ryż z pomidorami, oliwkami, oliwą i ziołami.

Felietony: