You are here:  / Dieta płynna / Dieta trzydniowa

Dieta trzydniowa

Dieta trzydniowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Niezwykle zdrową i często polecaną jest dieta trzydniowa. Jednocześnie jest to dieta niezwykle rygorystyczna, ponieważ podczas jej trwania spożywa się tylko owoce, warzywa i ewentualnie chudy nabiał, czasami chude mięsa, ale w bardzo małych ilościach. Najlepiej stosować ją na przełomie kolejnych pór roku. Najczęściej wymienia się, że najlepszą porą jest tutaj wiosna, gdyż wtedy też częściowo samoczynnie organizm oczyszcza się z toksyn, a dieta trzydniowa poprawiłaby efekty, przyspieszyła i utrwaliłaby. Zazwyczaj spadek wagi równa się tutaj tylko kilogramowi bądź dwóm, więc nie jest to typowa dieta odchudzająca, a raczej poprawiająca zdrowie i samopoczucie, jednakże gdy przedłuży się okres diety do sześciu bądź siedmiu dni możliwe jest uzyskanie większych efektów odchudzających.

Każdy dzień tej diety jest ściśle sprecyzowany do określonej grupy produktów, które można wtedy spożywać. Dlatego też wyróżnia się dzień zbożowy, dzień warzywny oraz dzień owocowy. Nie znaczy to, że tylko takie produkty są spożywane w danym dniu, jednakże ich ilość wtedy znacznie przeważa.

Dzień pierwszy, a więc zbożowy, zawiera w sobie przetwory bogate w błonnik, a więc pełnoziarniste zbożowe. Przykładowy jadłospis przedstawiałby się następująco: śniadanie – owsianka ze szklanki mleka, dwóch łyżek płatków owsianych i łyżki rodzynków, szklanka soku pomarańczowego; drugie śniadanie – szklanka soku wielowarzywnego, kromka chrupkiego pieczywa; obiad – filiżanka bulionu warzywnego ugotowanego z kaszą manną i otrębami pszennymi, szklanka pęczaku i plaster polędwicy wołowej duszonej z jarzynami, surówka z sałaty, pomidora i szczypiorku z olejem słonecznikowym; kolacja – szklanka jogurtu naturalnego zmiksowana z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika, gruszka.

Dzień drugi, warzywny, zawiera w sobie warzywa bogate w potas, magnes, witaminę E oraz beta-karoten. Przykładowy jadłospis przedstawiałby się następująco: śniadanie – kubeczek twarożku wiejskiego z natką pietruszki i pestkami słonecznika, kromka grahama, szklanka soku pomidorowego; drugie śniadanie – sałatka z rzodkiewek lub kalarepki, papryki, pomidora, koperku i jogurtu; obiad – zupa jarzynowo-mięsna z wołowiny, marchewki, selera, pora, ziemniaków, kalafiora, groszku, kukurydzy, bazylii; kolacja – surówka z tartej marchewki, selera, kapusty włoskiej, natki pietruszki z oliwą, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka soku pomidorowego.

Dzień trzeci, owocowy, to produkty zawierające w sobie jod, selen i fluor oraz witaminę C i beta-karoten, które między innymi poprawiają sprawność, odporność na stres i infekcje. Dzień ten ma zregenerować w pełni organizm. Przykładowy jadłospis wyglądałby następująco: śniadanie – jogurt naturalny, płatki kukurydziane, truskawki, czarne jagody, jabłko, pomarańcza, koktajl owocowy; drugie śniadanie – szynka z piersi kurczaka, chleb chrupki, mandarynki; obiad – sałatka na słodko z ryżu, piersi z kurczaka, winogron, śliwek, czarnych porzeczek, słonecznika; podwieczorek – ananas; kolacja – sałatka owocowa z pomarańczy, brzoskwini, gruszki, jogurtu naturalnego.

Felietony: