Dieta antyhistaminowa – dieta dla osób z nietolerancją histaminy

543
Rate this post

Dieta antyhistaminowa – czy to już alergia czy nietolerancja histaminy?

Dziś, kiedy ciężko znaleźć wśród dostępnych produktów spożywczych, produkt wolny od jakichkolwiek dodatków poprawiających smak, o wystąpienie reakcji alergicznych nie jest ciężko. Nadwrażliwość pokarmowa w większości przypadków ujawnia się we wczesnych latach dzieciństwa, choć niewykluczone, że może pojawić się też w późniejszych latach życia. Obejmuje to często alergie pokarmowe jak i nadwrażliwość niealergiczną, do której zalicza się m.in. nietolerancję na histaminę.

Do czego zaliczyć nietolerowanie histaminy?

Często nadwrażliwość na histaminę nazywa się pseudoalergią. Czym więc ona tak naprawdę jest?

Histamina to  to substancja, która w odpowiedniej ilości jest dla organizmu niezbędna i jest przez niego produkowana. Dodatkowo stanowi ona składnik wielu pokarmów, a jej zawartość w nich jest różna. Czasem u ludzi dochodzi do nagromadzenia histaminy. Dzieje się tak z wielu względów:

  • brak enzymu, który jest odpowiedzialny za rozkład histaminy w jelicie, która pochodzi z pożywienia;
  • niektóre produkty przyczyniają się do uwalniania histaminy zamagazynowanej w komórkach, przez co podnosi się jej ilość we krwi;
  • niektóre pokarmy i napoje blokują rozkład histaminy;
  • przyjmowanie niektórych leków(np. aspiryny), może dodatkowo zwiększyć uwalnianie histaminy lub zablokować jej rozkład.

Ponadto podwyższony poziom histaminy w organizmie może być spowodowany przez występujący stres w życiu, nadmierny wysiłek fizyczny, choroby infekcyjne czy przewlekłe stany zapalne jelit. Trzeba mieć na uwadze, iż ilość enzymu rozkładającego histaminę jest u każdego z nas inna, dlatego inny jest też próg tolerancji danego organizmu.

Dlaczego zatem nazywa się ten przypadek „pseudoalergią”? Dlatego, że w odróżnieniu od alergii podwyższony poziom histaminy to proces, który nie włącza układu immunologicznego. Nie wykryją jej nawet testy alergiczne, bo nie występują tu żadne przeciwciała.

Główne objawy występujące przy nietolerancji histaminy

Objawy po spożyciu produktów bogatych w histaminę, u osób z jej nietolerancją to: biegunka, mdłości, obrzęk twarzy, bóle głowy, migreny, wysypka, astma oskrzelowa, zaburzenia rytmu serca.

Zasady diety antyhistaminowej

Jeśli chodzi i założenia żywieniowe, to działa to na zasadzie diety eliminacyjnej, w której wyklucza się produkty bogate w histaminę oraz takie, które stymulują jej wydzielanie w organizmie. Produktami zakazanymi są:

  • Pomidory, ketchup
  • Czekolada, kakao
  • Czerwone wino i wino musujące
  • Sery twarde i wędzone
  • Kiszonki
  • Salami, kiełbasy z surowego mięsa
  • Tuńczyk
  • Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa

Produkty, które stymulują wydzielanie histaminy w organizmie to: banany, czekolada, cytrusy, truskawki, kiwi i skorupiaki. Stymulująco na wydzielanie histaminy działają również takie emocje jak stres i strach oraz – pośrednio – niektóre leki. Należy również unikać sztucznych barwników i konserwantów.

Produkty, które można spożywać to wszystkie te, których nie ujęła lista produktów zakazanych. Zatem najbezpieczniej jest sięgać po te, podane poniżej:

  • Mleko, śmietana, twaróg, ser ricotta
  • Wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy
  • Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażanu, dyni i kiszonek oraz fasolki czerwonej i soi
  • Owoce i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, mango, gruszki, rabarbar, arbuz
  • Wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa
  • Jaja
  • Masło i naturalne oleje
  • Wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych
  • Cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki
  • Proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona
  • Dopuszczone jest picie kawy (nie zaleca się picia herbaty)

Co zrobić jeśli mam nietolerancję histaminy – odpowiedzią jest dieta

Przy domysłach o obecność nadwrażliwości na histaminę, warto zapisywać reakcje organizmu, które zastąpiły po spożyciu „podejrzanych” produktów; jest to odczuwalne już następnego dnia. Następnie należy skonsultować się z lekarzem, aby wykluczył ewentualne choroby manifestujące się podobnymi objawami. Dieta niskohistaminowa powoduje ustąpienie lub zmniejszenie objawów. Przy bardzo dokuczliwych problemach zdrowotnych polecany jest suplement uzupełniający niedobór tego enzymu (po konsultacji z lekarzem).