Dieta aspirynowa – dieta dla osób z nietolerancją salicylanów

Często pokarmy, które spożywamy zawierają salicylany, na które osoby uczulone reagują w sposób alergiczny. Reakcja alergiczna może być niebezpieczna dla zdrowia. Aby zniwelować skutek alergii na salicylany, z pomocą przychodzi dieta aspirynowa, zwana dietą eliminacyjną. Gdyż eliminuje działanie salicylanów.

Na czym polega dieta aspirynowa?

Dieta aspirynowa nie polega wbrew pozorom na spożywaniu aspiryny. Wręcz przeciwnie, aspirynę należy odstawić na co najmniej 2 tygodnie kuracji. Kurację można skrócić do 7 dni, jeśli zaobserwujemy w tym okresie, który z produktów najbardziej zawierających salicylany szkodzi osobom uczulonym. W okresie diety aspirynowej możemy spożywać dojrzałe owoce i ugotowane warzywa, gdyż obróbka termiczna zmniejsza ilość salicylanów. W diecie apirynowej może pojawić się pieczywo, chudy nabiał, chude gotowane mięso, jaja, zdrowe tłuszcze, ryby.

Można pozwolić sobie na alkohol, jak brandy, sherry, piwo, zatem nie ma konieczności rezygnowania z zakrapianych imprez. Z niewyskokowych napoi, można pić bez ograniczeń wodę mineralną, słabą herbatę oraz kawę, także mleko sojowe, kakao.

Co daje dieta aspirynowa?

Dieta aspirynowa nie jest dietą odchudzającą tylko dietą pozwalającą na lepszą tolerancję salicylanów. Po zakończeniu kuracji i wnikliwej obserwacji, możemy stwierdzić, które produkty nie szkodzą naszemu organizmowi, możemy zatem powolutku i stopniowo wprowadzać salicylany do diety, ale oczywiście nie od razu i w odpowiednich ilościach, żeby nie wywołać wstrząsu anafilaktycznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *