Dieta makaronowa – dieta odchudzająca oparta na makaronie

487
Rate this post

Nie jest żadną tajemnicą, że podstawą diety makaronowej jest oczywiście makaron. Na pierwszy rzut oka kaloryczny składnik, który większość diet wyklucza ze swego jadłospisu ze względu na „niekorzystne” działanie jakie posiada względem odchudzania, stanowi główne założenie jednej z diet. Mimo powszechnego przekonania, że makaron tuczy, dieta ta może obalić to stwierdzenie. Możesz się łatwo o tym przekonać czytając poniższy artykuł, stosując dietę a następnie stając na wadze.

Jaką są ogólne założenia diety makaronowej? Czego mam unikać a co mogę jeść?

Ogólnie rzecz ujmując jeżeli dobrze przypatrzymy się naszym posiłkom przygotowanym na bazie makaronu to znaczącą kaloryczność nadają mu dodatki jakie stosujemy. Różnorodne sosy poczynając od mięsnych, śmietankowych i kończąc na serowych niesamowicie podnoszą ilość spożywanych z makaronem kalorii. Sam makaron jest produktem o dużej zawartości węglowodanów. Dodatkowe „faszerowanie” go kolejnymi wysokokalorycznymi sosami zwiększa niesamowicie wartość energetyczną samego posiłku.
Dieta mająca w podstawie produkt wysokoenergetyczny jest również dobra dla sportowców. Należy trzymać się wyłącznie jednej zasady planując posiłki. Mianowicie by cała ich dzienna wartość nie wynosiła więcej niż 1200 kcal. Makaron sam w sobie jest bardzo sycący więc mniejsza ilość przyjmowanych kalorii nie będzie dawała się odczuć aż tak bardzo. Poza tym zawiera on także błonnik, witaminy ( przede wszystkim korzystnie działającą na wzrok witaminę A oraz witaminę D utrzymującą nasze zęby i kości w odpowiednim stanie) i nieco żelaza. Warto wspomnieć też o dużych właściwościach odchudzających tego mącznego produktu.
Ile muszę zjeść by schudnąć? Średnio zaleca się spożycie 2 składających się z makaronów posiłków dziennie. Chodzi to między innymi nie tyle co o śniadanie co o obiad i kolację. Nasze pierwszy w dniu posiłek to przede wszystkim powinno być pełnoziarniste pieczywo bądź jogurt z musli.

Dieta makaronowa – Co muszę dodać do makaronu by nie był mocno kaloryczny?

Rzecz jasna odkładamy myśl o wszelkich dotychczasowych sosach. Do makaronu spokojnie można dodać dużą ilość warzyw i ziół. Oliwa z oliwek lub mała ilość oleju nie zaszkodzi. Tłuste mięsko należy zastąpić chudymi i niewielkimi porcjami lub zrezygnować z niego kosztem niewielkich również porcji ryb.

Dieta ta wymaga od nas nieco kreatywności dlatego spokojnie z makaronu możemy sklecić naprawdę niskokaloryczną ale bardzo sycącą sałatkę.

Ile mogę schudnąć na diecie makaronowej i kiedy pojawią się pierwsze efekty?

Trzymając się zasady 1200 kcal. I stosując dietę przez 2 tygodnie możemy się pozbyć ok. 4 kg. Nie jest to nie wiadomo jak duży wynik ale najważniejsze jest to, że stracona masa ciała nie powróci nam efektem jo-jo jak w przypadku innych restrykcyjnych diet pozwalających schudnąć tyle przez tydzień. Dodatkową motywacją do podjęcia tej diety powinien być fakt, że w porównaniu z innymi dania przyrządzone na jej podstawie są niezwykle smaczne i różnorodne.