Dieta przy wrzodach – jaką dietę prowadzić w przypadku choroby wrzodowej

Choroba wrzodowa żołądka objawia się bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, zgagą. Nowoczesne środki farmakologiczne skutecznie leczą wrzody żołądka, ale to nie wystarczy, by uniknąć dolegliwości. W czasie kuracji przewód pokarmowy nie jest w pełni sprawny, dlatego osoby cierpiące na chorobę wrzodową muszą radykalnie zmienić swoją dietę i nauczyć się jeść inaczej.

Na diecie przy wrzodach – po pierwsze – pilnowanie posiłków

By zneutralizować objawy choroby wrzodowej, trzeba jeść co najmniej 5 niewielkich posiłków dziennie, co 3-4 godziny, najlepiej o stałych porach. Nie zapominaj więc o porannym posiłku i pamiętaj o drugim śniadaniu. Zjedz ciepły obiad, potem koniecznie podwieczorek. Kolację zaś zrób niedługo przed pójściem spać. To pozwoli ci uniknąć nocnych i porannych bólów głodowych, a także złagodzi dolegliwości w ciągu dnia.

Na diecie przy wrzodach – po drugie – odpowiednie pożywienie

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy polega na niespożywaniu pokarmów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Bardzo ważna w tej diecie jest regularność spożywania posiłków, które powinny być małe objętościowo. W przeciwnym razie zalegają w żołądku, powodując zwiększanie wydzielania soków trawiennych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka, a tym samym zaostrzają przebieg choroby. Potrawy powinny być rozdrobnione oraz łatwostrawne, ponieważ nie można obciążać żołądka składnikami, które długo w nim zalegają. Początkowo, pokarmy podawane choremu mają postać płynną lub papkowatą, następnie powoli wprowadza się pokarmy stałe. Podstawowe produkty, które stanowią składniki dań, to: jaja gotowane na miękko, chudy twaróg, ryby, mięsa gotowane w wodzie lub na parze, kasze, masło, cukier, miód, budynie, kisiele oraz świeże, surowe soki owocowe i warzywne.

Dieta na wrzody żołądka jest dietą ochronną, ponieważ wyklucza lub ogranicza produkty, które mogą przyczynić się do zwiększenia ilości soków trawiennych. U osób, które mająwrzody, musi być ona „lekka”, nie powinno się w niej znajdować zbyt dużo tłustych i smażonych potraw. Wrzodowcy nie powinni jeść zbyt kwaśnych lub pikantnych potraw. Objawy choroby wrzodowej nasilają również kawa i alkohol.

Dieta na wrzody żołądka powinna zawierać:

  • jasne, czerstwe pszenne pieczywo,
  • jasną, pszenną mąkę, kaszę mannę, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną,
  • słodkie mleko,
  • ser śmietankowy,
  • jajka gotowane na twardo,
  • ryby, takie jak leszcz lub panga,
  • chude mięsa,
  • oliwę, masło, margarynę i śmietanę, ale w ograniczonych ilościach,
  • gotowane warzywa (ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa itp.),
  • gotowane dojrzałe owoce,
  • kleiki.
  • Jak jeść w diecie przy wrzodach??

    • Jedz powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Sprzyja to lepszemu trawieniu.
    • Miej zawsze pod ręką lekkostrawne przekąski (np. wafle ryżowe lub ryżowo-zbożowe, banan lub kawałek ciasta drożdżowego), na wypadek gdybyś zapomniała zabrać drugie śniadanie. Nawet minimalne porcje pożywienia mogą skutecznie neutralizować nadmiar kwasów w żołądku, a tym samym zapobiec bólom brzucha.
    • Pij dużo wody. Dziennie powinnaś wypić 2,5 litra wody, zwłaszcza, jeśli wymiotujesz (to częsty objaw choroby wrzodowej). Napoje muszą być ciepłe, by nie podrażniać błony śluzowej żołądka. Najlepsze będą: słaba herbata, zielona liściasta, rumianek, dziurawiec, przegotowana woda. Możesz też sięgnąć po wody lecznicze.

    Jak pić w diecie przy wrzodach??

    • Pij zawsze powoli, małymi łykami, pomiędzy posiłkami. Unikaj popijania w trakcie jedzenia i po posiłku, bo to może powodować cofanie się kwaśnej treści pokarmowej do przełyku i wywoływać zgagę.
    • Po przebudzeniu (a także pół godziny przed jedzeniem) możesz wypić napar z siemienia lnianego. Zawarte w nim śluzy powlekają ściany żołądka chroniąc, je przed „atakiem” kwasu solnego.

    Czego koniecznie unikać w diecie przy wrzodach?

    Dieta na wrzody wyklucza spożywanie produktów, takich jak:

    • pieczywo razowe bądź żytnie,
    • mąka razowa i grube kasze i makarony,
    • naleśniki,
    • zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,
    • żółte sery,
    • majonez,
    • tłuste mięsa,
    • smażone ziemniaki,
    • suszone owoce,
    • kapusta, groch, soczewica, fasola,
    • słodycze: chałwa, czekolada,
    • ocet, pieprz, musztarda,
    • ciasta z kremem,
    • napoje gazowane, alkohol.

    Jak przyrządzać posiłki w diecie przy wrzodach?

    • Unikaj jedzenia na mieście. Staraj się przyrządzać posiłki w domu i jedz je zaraz po przygotowaniu. Nie gotuj jednak dużo na zapas, bo długo przechowywane i odgrzewane dania mogą ci zaszkodzić. Ale jeśli obiady jadasz w pracy, możesz zrobić zupę lub drugie danie poprzedniego wieczoru i odgrzać następnego dnia w mikrofalówce. Pamiętaj, by potrawy były zawsze ciepłe. Zbyt zimne lub za gorące mogą wywoływać przekrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego i nasilać dolegliwości.
    • Jak najczęściej gotuj w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duś bez obsmażania na tłuszczu. Unikaj natomiast ciężkostrawnych dań smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu, które długo zalegają w żołądku i obciążają przewód pokarmowy.
    • Do zup lub gotowanych warzyw możesz dodać tuż przed jedzeniem łyżeczkę masła lub oleju rzepakowego. Pozwoli to lepiej przyswoić zawarte w pożywieniu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Niewielki dodatek lekkostrawnego tłuszczu hamuje także nadmierne wydzielanie kwaśnych soków trawiennych.
    • W przypadku silnych dolegliwości warzywa i mięso gotuj do miękkości i miksuj. Jedz zupy kremy, puree ziemniaczane i ziemniaczano-warzywne, pulpety, ugotowane i zmielone mięso, galaretki owocowe i kisiele. Nie podrażniają one uszkodzonej błony śluzowej żołądka, a składniki pokarmowe są lepiej przyswajalne.
    • Potrawy doprawiaj świeżymi ziołami (natka, koperek, melisa, majeranek). Możesz też używać cynamonu, goździków lub wanilii. Zamiast majonezu i ciężkich sosów ze śmietaną do sałatek dodawaj łagodny sos vinegret przygotowany z łyżki oleju rzepakowego, soku z cytryny i posiekanych świeżych ziół.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *