Dieta Tombaka – oczyszczająco-odchudzająca dieta opracowana przez prof. Michała Tombaka

Dietę Tombaka należy raczej zaklasyfikować jako kurację, która oczyszcza i odchudza. Dzięki niej, wprowadzając przy tym pare fundamentalnych zasad do codzienności, organizm pozbędzie się niepotrzebnych toksyn i złogów, które w nim zalęgają. Wypadkową będzie oczywiście również utrata paru kilogramów. O co w niej tak dokładnie chodzi?

Kilka słów o Michale Tombaku

Twórcą diety (jak można domyślić się po nazwie) jest prof. Michał Tombak, który jest jednym z najbardziej znanych na świecie specjalistów od rosyjskiej filozofii leczenia naturalnego. Przekonuje on, iż dieta oparta na jego zasadach przyniesie ulgę w momencie, kiedy człowiek żyje w stresie, czuje się ciągle zmęczony, zmaga się z bólem głowy czy zaparciami. Dodatkowo oczyści organizm z toksyn. Brzmi bardzo ciekawie. Zatem…

Zasady stosowania diety Tombaka

Dieta Tombaka to dieta, w której istnieje założenie o niełączeniu z różnych grup spożywczych ze sobą wzajemnie. W trakcie jej trwania zabrania się łączenie białka z węglowodanami; białka i węglowodany powinno łączyć się tylko z produktami z grupy neutralnej – tj. tłuszczami (smalec, oleje, masło itp.) albo warzywami (wykluczając z tej grupy ziemniaki, bo należą one do węglowodanów). Kiedy wybieramy mięso, dokładamy do niego porcję zielonych warzyw (na przykład).

Kiedy jemy posiłek białkowy, starajmy się nie łączyć ze sobą różnego ich rodzaju. Mięso i ryby nie mogą być łączone z warzywami strączkowymi, jajka zaś – z mlekiem. Każdy rodzaj białka musi być spożywany samodzielnie i najlepiej w godzinach wieczornych, ale nie później jak 2 godziny przed zaśnięciem.

Podobnie jest z węglowodanami, gdzie przy tej grupie spożywczej również nie należy ich ze sobą mieszać. Dobrym przykładem jest np. chleb czy owsianka jedzone z dżemem. Takie połączenia najczęściej powodują dodatkowy wzrost apetytu.

W przypadku spożywania tłuszczy należy zachować jak największy umiar i stosować się do limitu dziennego, który wynosi 25-30 g oleju roślinnego oraz 10-15 g masła śmietankowego.

Dodatkowy element diety Tombaka

Żeby zapewnić prawidłową pracę jelit oraz oczyszczenie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii w diecie Tombaka, warto stosować lewatywy. Jednak przeznaczone są jedynie osobom, które naprawdę ich potrzebują, bo jeśli ktoś nie może narzekać na regularność bezproblemowych wypróżnień, nie jest to konieczne. W przeciwnym razie może dojść do zaparć przez niepotrzebne rozleniwienie jelit.

Najlepsze i najgorsze połączenia w diecie Tombaka

W celu nakreślenia poprawnie skomponowanego posiłku wg. prof. Tombaka, przedstawione zostaną niektóre z połączeń żywieniowych wg określonego schematu. Pamiętajmy jednak, iż nie istnieje wyjaśnienie naukowe, która stwierdziłaby zasadność diety niełączenia.

Produkt – najlepsze połączenie – najgorsze połączenie

  • Mięso – zielone warzywa – mleko, skrobia, inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietanka;
  • Chleb, ziemniaki – zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne – wszystkie białka, owoce, cukry, kwasy;
  • Zielone warzywa – wszystkie białka i produkty skrobiowe – mleko;
  • Orzechy – zielone warzywa, kwaśne owoce – mleko, skrobia, słodycze, inne białka, olej roślinny, masło śmietankowe;
  • Jajka – zielone warzywa – wszystkie białka i produkty skrobiowe – mleko;
  • Mleko – spożywanie oddzielne – wszystkie białka, zielone warzywa, produkty skrobiowe;
  • Tłuszcze zwierzęce – wszystkie rośliny zbożowe – wszystkie białka;
  • Rośliny zbożowe – zielone warzywa – wszystkie białka, słodycze, owoce; masło śmietankowe, śmietanka;
  • Owoce – kwaśne mleko – kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *