Dieta ubogobiałkowa (małobiałkowa, niskoproteinowa) – dieta uboga w białko pokarmowe

Dieta ubogobiałkowa to prościej mówiąc – dieta o zmniejszonej zawartości białek przy codziennym ich spożywaniu. Inaczej nazywana dietą małobiałkową bądź dietą niskoproteinową. Tak czy inaczej jest to kuracja lecznicza, a jej głównym celem jest zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej, które uszkadzają narządy i prowadzą do ich dysfunkcji.

Przeznaczenie diety ubogobiałkowej

  • ostra niewydolność nerek
  • przewlekła niewydolność nerek
  • niewydolność wątroby
  • śpiączka wątrobowa
  • zapalenie kłębuszków nerkowych

Dieta niskobiałkowa powinna być ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta. Jadłospis z ograniczoną podażą białka jest też niezbędne u osób z fenyloketonurią, tyrozynemią i innymi genetycznymi wadami metabolicznymi dotyczącymi m.in. przemian aminokwasów.

Dieta ubogobiałkowa – „Z CZYM TO SIĘ JE?”

W tej diecie obowiązuje jedna najważniejsza zasada, a mianowicie trzeba ograniczyć produkty o wysokiej zawartości białka, w zależności od tego jak bardzo osoba musi ograniczyć ten składnik przez intensywność swojej nietolerancji. Zaleca się nieprzekraczanie ilości przyjmowanego białka 40-50 g na dobę.

Jeśli chodzi o inne produkty dostarczane w codziennej diecie dla osób będących akurat na tej tu omawianej, to jak najbardziej można spożywać węglowodany. Są one dobrze tolerowane i nie trzeba ich ograniczać. Jedynie należy pamiętać o limicie w postaci 300 g na dobę. Z kolei jeśli chodzi o tłuszcz to nie może on przekraczać 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego, gdy jest to osoba o prawidłowej masie ciała wynosi ono ok. 2400 kcal.

W związku z tym, że przez zubożenie jadłospisu o produkty białkowe, nie dostarcza się odpowiednich ilości wapnia, witaminy D i przez to trzeba skorzystać z odpowiedniej suplementacji. Ewentualnie można pomyśleć o jedzeniu innych produktów, które zawierają wapń, witaminę D oraz żelazo.

Produkty wskazane i niewskazane w diecie ubogobiałkowej

W diecie ubogobiałkowej produkty codziennego spożycia dzielą się na te, które można jeść i na takie, których jeść się nie powinno. Niestosowanie się do spożywania przyjętych norm białkowych może skutkować przemianą nadmiaru białka w niekorzyści płynące dla zdrowia.

Produkty dozwolone w diecie ubogobiałkowej:

  • Zbożowe: skrobia pszenna i ziemniaczana, pieczywo bezbiałkowe
  • Mleczne:  świeże i zsiadłe mleko, kefir, jogurt, sery twarogowe
  • Jaja: całe i białka, żółta do zaprawiania zup
  • Mięso, drób, ryby i przetwory: cielęcina, wołowina, konina, serca, ozory, króliki, kurczęta, indyki, chude ryby, szynka, polędwica
  • Tłuszcze: świeże masło, oliwa z oliwek, oleje: słonecznikowy, sojowy
  • Warzywa: ziemniaki gotowane z wody, puree, zielona sałata, szparagi, marchew, dynia, seler, pietruszka, por, buraki, szpinak, rzodkiewka, pomidory (bez skórki)
  • Owoce: wszystko dojrzałe bez skórki i pestek, soki i przeciery
  • Cukier i słodycze: cukier, miód, dżemy, marmolady, galaretki, landrynki
  • Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, goździki, zielona pietruszka, koperek

Produkty zabronione w diecie ubogobiałkowej:

  • Zbożowe: mąka razowa i żytnia, pieczywo żytnie i razowe, kasze: gryczana, jaglana, płatki owsiane
  • Mleczne: sery dojrzewające, topione
  • Mięsa, drób, ryby i przetwory: baranina, wieprzowina, mózg, gęsi, kaczki, konserwy mięsne, tłuste i solone ryby, marynowane, wędzone, konserwy rybne
  • Tłuszcze: smalec, łój, margaryna, słonina
  • Warzywa: groch, fasola, soczewica, kapusta świeża kwaszona, kalafior, cebula, czosnek, grzyby
  • Cukier i słodycze: czekolada, ciastka z kremem, ciasta francuskie i kruche
  • Przyprawy: pieprz, papryka, musztarda, ocet, curry, gałka muszkatołowa, imbir, maggi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *