Dieta ubogopurynowa – dieta uboga w związki purynowe

Istnieją diety, w których po samej nazwie można domyślić się na czym w większej mierze one polegają. W tym przypadku – dieta ubogopurynowa – ciężko rozszyfrować po samej nazwie o co w niej chodzi. Zatem – czym są owe „puryny”? Jedyne co może być pewne to fakt, ze „to coś” z pewnością trzeba ograniczyć, żeby uzyskać zadowalające efekty.

Puryny – o co tak naprawdę chodzi w diecie ubogopurynowej?

Puryny krótko mówiąc to związki należące do rodziny zasad. Związki purynowe, które zawierają się w wielu produktach spożywczych ulegają w organizmie procesowi rozkładu do kwasu moczowego. Dlatego jeśli ktoś ma tendencję do odkładania w organizmie, a dokładniej we krwi, kwasu moczowego należy ograniczyć dostarczanie składników do produkcji tegoż kwasu. Aby nie przekroczyć magicznej liczby tj. ok. 500 mg na dobę, trzeba mieć na uwadze produkty, dzięki którym łatwo można przekroczyć ten wynik.

Które produkty są ubogie w puryny?

Produktami, które krótko można określić jako „bogatopurynowe” są w większości produkty, które równolegle są „wysokobiałkowe”. Do takich zalicza się:

  • Alkohole
  • Kakao i kawa
  • Czarna herbata
  • Tłuste i wędzone ryby
  • Drób, wieprzowina i podroby(te ostatnie w szczególności)
  • Wędliny i konserwy
  • Warzywa strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica)
  • Inne warzywa (szpinak, szczaw, brokuły, kalafior, dynia, kapusta czerwona, papryka, por)
  • Grzyby (pieczarki, boczniak, prawdziwki)
  • Niektóre owoce (morele, banan, melon, rabarbar)
  • Przyprawy korzenne i ostre

Czym zatem dokładnie jest dieta ubogopurynowa?

Dieta ubogopurynowa jest w takim wypadku dietą leczniczą i celem kuracji jest zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w organizmie, tak aby nie odkładał się w narządach, w rezultacie prowadząc do ich nieprawidłowego funkcjonowania. DLATEGO zaleca się ją pacjentom z dną moczanową, czyli wtedy kiedy metabolizm kwasu moczanowego w organizmie jest zaburzony. Gdy w jadłospisie chorego jest za dużo puryn, nerki nie są w stanie wydalić nadmiaru kwasu moczowego i trafia on później do stawów, co prowadzi do stanów zapalnych. Osoby , które cierpią z powodu kamicy nerkowej (odkładanie się kamieni z kwasu moczowego) również powinni zubożyć swoją dietę o wspomniane tu puryny.

Co powinniśmy jeść na diecie ubogopurynowej?

Dieta ubogopurynowa bazuje przede wszystkim na wykluczeniu z jadłospisu wcześniej wspomnianych produktów spożywczych, albo co najmniej na ich maxymalnym ograniczeniu. Co w takim wypadku można jeść? W tej diecie produkty spożywcze dzielą się na kilka grup ze względu na ilość wytwarzanego kwasu moczowego z określonej porcji.

Pierwsza grupa to produkty, gdzie powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Do nich zaliczają się warzywa – buraki czerwone, cebula, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki; owoce – ananas, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona; warto sięgać po ziarna – słonecznika i sezamu oraz orzechy – laskowe, ziemne czy włoskie. Tutaj zaliczają się również – mortadela, metka, chudy twaróg sery żółte i pleśniowe, oliwa z oliwek, jajka, cukier, miód i dżemy, a także makaron, chleb biały, ryż i kasze.

Druga grupa to produkty, z których powstaje od 50 do 100 mg kwasu moczowego. Niestety już tą grupę trzeba ograniczać w dostarczaniu przy codziennym menu. Tutaj należą – m.in. flądra, lin, parówki i kaszanki, z warzyw dynia, zielona fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska, fasola, groch i soczewica, a z owoców banany i melony.

Ostatnia grupa to oczywiście produkty przeciwwskazane, które najlepiej całkowicie wyeliminować z diety (zostały one wspomniane na początku artykułu).

Klika zasad w diecie ubogopurynowej

Do diety ubogopurynowej warto włączyć więcej produktów bogatych w węglowodany oraz te, z niską ilością tłuszczu w sobie. Posiłki należy przygotowywać w oparciu o gotowanie, gdyż ta technika zmniejsza ilość puryn. Do tego warto częściej piec w folii lub dusić bez wcześniejszego obsmażania. Posiłki należy jeść regularnie, zachowując odpowiednie ilości czasowe między nimi, z czego ostatni należy zjeść ok.3-4 godzin przed snem, a to dlatego, bo w nocy dodatkowo zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego. Bardzo istotnym elementem jest dostarczanie organizmowi min. 2 l płynów. Odpowiednia ilość działa pozytywnie na wytrącanie się kwasu moczowego w nerkach i kamicy nerkowej – na pewno zadziała zapobiegawczo. Szczególnie trzeba zadbać o odpowiednie nawodnienie przed pójściem spać, bo stwierdzono największe stężenie kwasu moczowego w moczu właśnie rano. Każdy posiłek też należy wzbogacać płynami, bo zagęszczenie moczu wzrasta po ich zjedzeniu. Nie musi to być koniecznie woda, do wyboru zostają również słabe napary herbat, rozcieńczone soki i kompoty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *