Dieta ubogoresztkowa – dieta pomagająca osobom z chorobami jelit dzięki ubogości w resztki pokarmowe

Dieta ubogoresztkowa to sposób odżywiania, w którym ogranicza się dostarczanie organizmowi błonnika. Nie jest to dieta typowo odchudzająca, ale raczej dieta lecznicza, bo stosować się ją powinno w szczególności przy chorobach zapalnych jelit. Taką typową chorobą, dla której jest rozpisywana ta dieta to choroba Crohna. Jeśli chodzi o błony śluzowe, to nie podrażniają ich jedynie produkty o niskiej zawartości błonnika, dlatego w tym wypadku dieta ma swoje pozytywne zastosowanie.

Dieta ubogoresztkowa – co jeść na diecie ubogoresztkowej?

Choroby jelit bardzo ograniczają ilość produktów w codziennym menu. W takim przypadku dieta jest rzeczą nieuniknioną, choć nie wydaje mi się, aby była ona bardzo restrykcyjna. Po prostu osoby cierpiące na jakiekolwiek dolegliwości związane z dysfunkcją jelit powinny uważać na to, co jedzą. Akurat w tym przypadku żywność, która powszechnie uchodzi za „zdrową”, może nie być mile widziana, a nawet prowadzić do nasilenia niektórych niepożądanych objawów. Jednakże wystarczy kierować się paroma ważnymi w tym przypadku zasadami:

  • w przypadku warzyw i owoców, kiedy nie są tolerowane na surowo – należy obierać je ze skórki, nie jeść pestek i w razie potrzeby pić po prostu z nich soki;
  • jeśli chodzi o pieczywo, to tylko te z jasnej mąki; bały ryż i drobne makarony;
  • nabiał i jego przetwory powinny być niskotłuszczowe, chodzi o maślanki, kefiry, jogurty naturalne itp.;
  • jajka tylko na miękko, a omlety przyrządzone bez tłuszczu;
  • mięso jeść bez skóry i najlepiej drób; chude wędliny również drobiowe;
  • najlepiej gotować, a nie smażyć – gotować na parze lub piec w folii;
  • w przypadku ryb, trzeba zwracać uwagę na zawarte w nich tłuszcze i wybierać te o jak najniższej zawartość, np. solę, dorsza czy pstrąga;
  • dozwolone jest masło i miękka margaryna;
  • do pieczywa można jeść pomidora, ale tylko obranego ze skórki i bez pestek;
  • jedzenie słodyczy nie jest całkowicie zakazane, ale ograniczone do: lodów, ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Oczywiście można sobie na to pozwolić od czasu do czasu;
  • przyprawy – tylko te o łagodnym charakterze.

Dieta ubogoresztkowa to przede wszystkim ograniczenie błonnika

W normalnej diecie zdrowego człowieka powinno znaleźć się 30-40 g błonnika. Dieta ubogoresztkowa dostarcza go dziennie ok. 10 g. , dlatego jej podstawą są oczyszczone produkty zbożowe. Do tego trzeba wyeliminować surowe owoce – w szczególności te z dużą ilością pestek w sobie, orzechy i warzywa, które są szczególnie bogate w błonnik pokarmowy. Nie powinno się jeść gruboziarnistych kasz, owsianki i żytniego chleba oraz pić alkoholu i używać ostrych przypraw.

Ze względu na biegunki, które występują przy zapalnych postaciach chorób jelit, traci się dużo białka. Dlatego dieta ubogoresztkowa zazwyczaj jest wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa oraz niskotłuszczowa, a posiłki powinny być spożywane w równych odstępach czasowych, tak aby wyszło ich 5-6 dziennie. Tylko tak ułożona nie będzie drażniła jelit, powodując stan zapalny.

Dieta ubogoresztkowa podsumowanie

Dieta ubogoresztkowa zalecana jest w szczególności tym, którzy cierpią na biegunki oraz chorującym na choroby zapalne jelit; osoby ze zwężeniem jelita, w przypadku występowania polipów czy guzów oraz pacjenci przed kolonoskopią (badaniem jelita grubego) i zaraz po niektórych operacjach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *