Dieta zupowa – chudnij jedząc zupy

Czy zupa może być jednocześnie dietą? Oczywiście, zwłaszcza w jesienny i zimowy czas, kiedy nasz organizm potrzebuje ogrzewania od środka. Zupa może okazać się idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów i zaopatrzenie organizmu w niezbędne witaminy. Ile zakątków świata, tyle zup. Gorące śniadania spożywane są przez mądrych Azjatów, a nie jak u nas w Polsce, gdzie owoce i warzywa jada się zwykle na zimno. Oczywiście nie każda zupa może być dietetyczna, zwłaszcza polska na suto tłustych okach. Polska kuchnia z założenia jest bardzo tłusta, ale można temu zaradzić stosując dietetyczne zamienniki.

Jakie zupy gotować w diecie zupowej?

Praktycznie wszystkie, w diecie zupowej panuje zupełna dowolność. Może być zupa z ulubionych warzyw, owoców, ryb i mięs. Pod warunkiem, że te ostatnie będą chude. Zupy należy zabielać dietetycznymi zabielaczami, na przykład jogurtem naturalnym bądź kefirem z dodatkiem sproszkowanego siemienia lnianego. Sztuczne kostki warzywne należy zastąpić prawdziwymi warzywami włoskimi z dodatkiem naturalnych przypraw, które w obecnych czasach można kupić nawet w drogeriach z kosmetykami na działach z produktami zdrowej żywności. Zwykłą sól najlepiej zastąpić solą himalajską lub morską.

Jak prawidłowo ugotować zupę?

Aby zupa była smaczna i zdrowa należy proporcjonalnie dobrać składniki aby nie była bez smaku. Nawet dla największych antytalentów kulinarnych ugotowanie zupy nie powinno stanowić problemu. Najlepiej zupę gotować w dwóch porcjach, aby nie zalegała cały tydzień w garze bo dieta szybko pójdzie do lamusa. Wody na zupę nie powinno być więcej niż pół litra. Chude mięso typu kurczak wkładamy do zimnej wody, pozostałe mogą być gotowane na gorąco. Warzywa dodajemy w połowie gotowania w całości, oczywiście obrane lub pokrojone na małe prążki i ugotowane na parze. Zupę solimy minimalnie i pod koniec, a nie początek gotowania. Nadmiar soli pomoże nam zebrać surowy ziemniak wrzucony do wrzątku i ugotowany. Aby zupa była smaczniejsza niczym w najlepszych restauracjach może być ugotowana na wodzie przefiltrowanej lub z butelki. Przyprawy, najlepiej świeże dodajemy pod koniec gotowania. Zupę możemy zabielać bądź nie i najlepiej już zimną. Czas gotowania zazwyczaj nie przekracza 20 minut. W zasadzie to wszystko, co należy wiedzieć o gotowaniu zupy, aby dieta zupowa stała się przyjemnością.

Ile można schudnąć podczas stosowania diety zupowej?

Oczywiście dieta smaczna, to dobra dieta, ale liczą się też wyniki. Na diecie zupowej, podczas której spożywamy przez cały dzień tylko zupę, tyle razy ile będzie potrzebował nasz organizm, można schudnąć do 9 kg przez pierwszy tydzień. Taki wynik osiągnęła brazylijska prezenterka i modelka Adriane Galisteu, która jest pod wrażeniem stosowania diety zupowej. Realnie rzecz biorąc na diecie zupowej można schudnąć do 3 kg na tydzień, co też jest niezłym wynikiem. A jego przyczyna tkwi w braku stałych i tłustych pokarmów przyjmowanych na co dzień. Dietę zupową można modyfikować i między posiłkami spożywać suchy prowiant byle by odtłuszczony i wieloziarnisty. Szczególne właściwości odchudzające ma kapusta, stąd popularność diety kapuścianej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *