Przepis na dietetyczne pierogi – jak przygotować pierogi które można jeść na diecie

731
Rate this post

Pierogi ruskie, z mięsem czy kapustą, kojarzą się nam z Wigilią czy jedzeniem u babci. Przyrządzone ze smażonymi dodatkami w postaci skwarek i cebuli potrafią dodać nam zbędnych kilogramów. Co jednak gdy mamy na nie ochotę a wisi nad nami klątwa diety wykluczającej to polskie, tradycyjne danie? Odpowiedź jest prosta, zerknąć na poniższe przepisy i delektować się smakiem każdego pieroga!

Przepis na dietetyczne ruskie pierogi

Ruskie pierogi są jednymi z bardziej popularnych. Do wyrobu ciasta potrzebujemy zwykłej mąki pszennej… i tu właśnie tkwi problem. Zjadając taki przysmak pochłaniamy ok. 90 kcal z jedną sztuką. Dlatego by wyzbyć się już na wstępie niepotrzebnych kalorii użyjmy innego rodzaju mąki.

Składniki potrzebne do przygotowania dietetycznych pierogów:

Farsz:

  • 1 kostka chudego białego sera
  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Przyprawy

Ciasto:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista (150g)
  • Woda (70 ml)
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto powinno wyjść dość twarde. Nie zapominajmy o tym, że im mniej ciasta w pierogu tym mniej kalorii. Jeżeli przyrządzimy wszystko zgodnie z powyższymi sugestiami nasze przysmaki nie będą miały więcej niż ok. 40 kcal. Łatwo sobie policzyć, że jedząc je przygotowane tradycyjnie (spożywając ok. 7 pierogów) pochłoniemy ok. 630 kcal. Robiąc je zgodnie z przepisem zaledwie 280 kcal!

Przepis na dietetyczne gryczane pierogi z truskawką

Wersja pierogów dla fanów „czegoś słodkiego”. Dobrze nadają się na deser. Można dodatkowo przyrządzić do nich sos np. jogurtowy. Lekkie, pyszne i dietetyczne.

Składniki:

Ciasto:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki gryczanej
  • Łyżka mleka
  • Łyżeczka soli
  • Jedno jajko
  • Woda (zależy od rodzaju mąki ok. 150 ml)

Sos jogurtowy:

  • Jogurt naturalny (kubeczek)
  • Płaska łyżeczka cukru lub słodzika (można też bez)
  • Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do podanych pierogów najlepiej jest użyć świeżych truskawek, jednakże jak mamy ich deficyt w sklepach ze względu na porę roku warto wziąć mrożone. Pierogi gotuje się aż do ich wypłynięcia. Opcjonalnie jest to czas ok. 5-6 minut. Co ważne wrzucamy je do wrzącej wody.

Przepis na dietetyczne pierogi dla „roślinożerców”

Pierogi jak widać w podtemacie nie muszą być wyłącznie nadziewane mięsem, twarogiem z ziemniakami czy przygotowywane na słodko. Wersja dla „roślinożerców” to zrobienie farszu ze szpinaku. Ciekawi jak? Czytajcie dalej.

Niezbędne do przygotowania będą:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • Ok. szklanki wody
  • Ok. 50 ml jogurtu naturalnego

Farsz:

  • Ok. 600-700 g świeżego szpinaku
  • Ząbek czosnku
  • Ok. 300 g chudego twarogu
  • Przyprawy

Żeby wszystko wyszło jak należy na początek dusimy szpinak na patelni. Zgniatamy czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy z naszą zieleniną. Przygotowując ciasto po wymieszaniu obydwu mąk, należy bardzo pomału dodawać wody a potem jogurtu. Ciasto dobrze zagnieć. Następnie zrób małe placki i napełniaj je farszem. Dokładnie zaklej. Wrzuć do osolonej wrzącej wody i za kilka minut delektuj się niepowtarzalnym smakiem „zielonego” pieroga.

Podsumowanie

Wszystkie powyższe przepisy powinny nie tylko napawać was do przygotowywania posiłków samemu ale także wskazać, że ze zwykłych, przeciętnych dań, które zawierają nieziemskie ilości kalorii da się stworzyć ich lekkie i smaczne zamienniki. Warto wypróbować je wszystkie i sprawdzić, który najbardziej nam odpowiada. Życzymy smacznego!