You are here:  / Dieta optymalna / Trochę o owocach

Trochę o owocach

Trochę o owocach
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Owoce są zdrowym składnikiem diety, jednak stawiając na odchudzanie, musimy z pewnością przyjrzeć się temu, jakim są źródłem kalorii. Biorąc pod uwagę wartość energetyczną, można wymienić kilka owoców, które plasują się na najwyższych miejscach. Są to (w kolejności od najwyższej ) : awokado, banan, czereśnie, kiwi gruszka. Z kolei najmniej wartości kJ dostarczają maliny, porzeczki czerwone, poziomki, grejpfrut i arbuz. Pod względem zawartości węglowodanów w czołówce plasuje się banan, porzeczki, gruszka, czereśnie, kiwi a najmniej cukrów zawierają awokado, poziomki, melon., grejpfrut, arbuz. Można z tego wysnuć ciekawe wnioski. Weźmy jeszcze pod uwagę zawartość błonnika pokarmowego, co istotne jest dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Najwięcej błonnika zawierają porzeczki- wszystkie rodzaje, maliny. Zawierają go bowiem, dwu, trzykrotnie więcej niż pozostałe owoce. Jeśli weźmiemy jeszcze pod lupę zawartość witamin i mikroelementów w owocach, to będziemy w stanie skomponować zdrowy owocowy jadłospis. Warto posiłkować się tą tabelą : zawartość witamin oraz zawartość składników mineralnych.

Felietony: