Czym zastąpić mięso – dowiedz się czym zastąpisz mięso w diecie

Czy mięso jest niezbędne dla organizmu człowieka? Nie do końca… Nie bez powodu na Ziemi występują różne gatunki mięsożerców, w tym człowiek. Z tą różnicą, że człowiek, gdyby tylko zechciał mógłby z powodzeniem zostać tylko roślinożercą. Mięso zawiera różne składniki odżywcze, takie jak białko, węglowodany i tłuszcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Na szczęście te składniki możemy również spotkać w różnego rodzaju roślinach, dzięki czemu możemy nawet całkowicie zrezygnować z mięsa.
Od wielu lat toczy się dyskusja, czy aby rezygnacja z mięsa była dobrym pomysłem. Najwięcej kontrowersji budzą rodzice wegetarianie i weganie, którzy nie wychowują swoich dzieci na mięsie. Istnieje też pogląd, że posiadacze grupy krwi 0Rh są smakoszami mięsa i bardzo ciężko im jest zrezygnować z pożywienia pochodzenia zwierzęcego.
W związku z niehumanitarną hodowlą zwierząt do celów przemysłowych, istnieje wiele przesłanek za nie spożywaniem mięsa. Wiele gwiazd filmu i celebrytów potępia zabijanie zwierząt wykorzystując w tym celu swój wizerunek.
Faktem jest to, że składniki występujące w ciałach zwierząt zastąpić można roślinnymi. Czym więc dokładnie można zastąpić mięso?

Czym zastąpić mięso – fasola, groch

Popularne rośliny, które kupić można w każdym sklepie lub markecie. Fasola może być zarówno czerwona, jak i biała. Rośliny te zawierają więcej białka, niż mięso. Najzdrowsze są te gotowane a nie puszkowe. Zarówno groch, jak i fasola są trudne w przygotowaniu ze względu na konieczność całonocnego namaczania i długiego gotowania. Również osoby posiadające tak zwane jelito wrażliwe nie mogą spożywać roślin strączkowych, gdyż rośliny te powodują wzdęcia i uciążliwe gazy, a nawet mogą spowodować podrażnienie jelit. Dla osób zdrowych nie ma żadnych przeciwwskazań co do spożycia fasoli i grochu.

Czym zastąpić mięso – soczewica i ciecierzyca

Są to coraz bardziej popularne rośliny strączkowe, które swoje korzenie mają w Egipcie. Odmian soczewicy jest kilka, może być czerwona, zielona czy czarna. Soczewica czerwona bardzo szybko się gotuje i jest najsmaczniejsza, pozostałe rodzaje soczewicy należy namoczyć przed gotowaniem. Soczewica zawiera witaminy z grupy B i może być świetnym dodatkiem do obiadów i sałatek podobnie jak ciecierzyca.

Czym zastąpić mięso – soja

Należy do roślin strączkowych, działa przeciwrakowo, zawiera cenne aminokwasy. Powszechnie mówi się, że kotlety sojowe są jak popularne schabowe. Przy odpowiedniej obróbce i przyrządzeniu faktyczni jej smak może przypominać polskie kultowe kotlety. Soję aby była smaczniejsza należy moczyć w mleku. Wygląd kotletów jest trochę gąbczasty. Z soi popularne jest również mleko spożywcze, które w obecnych czasach możemy dostać w większych i mniejszych marketach na coraz popularniejszych działach ze zdrową żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *