Jakie ryby na diecie – jaką rybę włożyć na talerz będąc na diecie?

Powszechna staje się opinia, że ryby są zdrowe i że trzeba je jeść. Dietetycy zalecają spożywanie ich co najmniej 2-3 razy w tygodniu, posiłkując się walorami płynącymi z włączenia ich do swojego jadłospisu. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ryba rybie nierówna i trzeba umieć wyselekcjonować najlepsze spośród nich oraz określić dodatkowo czego oczekujemy po jedzeniu danej grupy z piramidy żywienia.

Dlaczego warto jeść ryby na diecie?

Często spotyka się stwierdzenie – bo są zdrowe i dostarczają tzw. „zdrowych tłuszczy” do naszego organizmu. Co jednak oznacza to w praktyce?
Zdrowe tłuszcze to inaczej kwasy OMEGA – 3, które organizm sam nie potrafi syntetyzować i dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Tłuszcze z tej grupy obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów w ścianach naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu oraz wspomagają koncentrację. Jak widać, pod tym względem posiadają wachlarz pozytywnych efektów wpływających na stan zdrowia człowieka. Do tego ryby zawierają w sobie łatwostrawne i wysokowartościowe białko, charakteryzujące się aminokwasami, które można dostarczyć organizmowi tylko za pomocą pożywienia. Ponadto ryby morskie to nośnik jodu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Charakteryzują się również wysoką zawartością żelaza, selenu, magnezu, fosforu i potasu, natomiast wszystkie małe ryby spożywane razem z ościami, jak na przykład sardynki, stanowią dobre źródło wapnia.

Jakie ryby na diecie? Niektóre mogą być tłuste…

Jeśli była mowa o „zdrowych” tłuszczach, to jednak wraz ze wzrostem ilości tłuszczy w rybie trzeba równolegle liczyć się ze wzrostem kaloryczności potrawy. Rodzi się pytanie – JAKIE RYBY JEŚĆ BĘDĄC NA DIECIE?

Ryby chude. Do nich zalicza się gatunki słodko- jak i słonowodne, które zawierają do 1% tłuszczu. Jeśli chodzi o kaloryczność to jest to ok. 80-90 kcal na 100 g. Spożywanie ich poleca się właśnie osobom odchudzającym się oraz tym, którzy stosują dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu.

Do ryb chudych zaliczają się:

  • Dorsz posiada mięso o białym kolorze, które można piec, gotować, dusić grillować. Charakteryzuje się dużą zawartością białka, jodu, selenu oraz witaminy B12.
  • Tuńczyk posiada białe lub czerwone mięso. U nas popularny jest ten o czerwonym mięsie, najczęściej spotykany w konserwach. Jest szczególne bogaty w witaminę PP, więc zaleca się je w szczególności osobom z problemami na tle dermatologicznym.
  • Sola jest lekkostrawna i bardzo delikatna. Zawiera w sobie wysoką ilość witaminy D3, dlatego dodatkowo jedzenie jej zaleca się osobom z zagrożeniem osteoporozy.
  • Pstrąg strumieniowy ma najwyższą zawartość białka w porównaniu do innych ryb hodowlanych. Do tego na tle innych ryb słodkowodnych zawiera najwięcej kwasów omega – 3 oraz spore ilości witaminy D.

Czy na diecie można jeść również ryby tłuste? Jakie?

W innych przypadkach , kiedy nie zależy nam na ograniczeniu spożywanych kalorii można sięgać po ryby średniotłuste (np. karp) czy też tłuste (łosoś, szprotki, śledzie, makrela). Ogólnie ryby są produktami stosunkowo niskokalorycznymi, ale kwestia ich obróbki jest niezwykle ważna. Smażenie znacznie podnosi ich bilans kaloryczny. Dlatego – będąc na diecie, czy też nie – unikajmy tego typu obróbek cieplnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *