Fosfor łącznie z wapniem reguluje proces mineralizacji kości, a także uczestniczy w przenoszeniu kwasów tłuszczowych. Stanowi on około 1% masy ciała dorosłego.
Funkcje fosforu w organizmie człowieka:
- budulec kości i zębów,
- uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych,
- odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca,
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów,
- bogatoenergetyczne związki fosforu, biorą udział w przemianach energetycznych oraz w procesach skurczu i rozkurczu mięśni,
- wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów oraz kwasów nukleinowych,
- reguluje równowagę kwasowo- zasadową.
Źródło fosforu w pożywieniu:
- mleko i jego przetwory,
- podroby: wątroba, móżdżek, nerki,
- ryby świeże, solone, wędzone, konserwy rybne,
- żółtka jaje,
- sery dojrzewające podpuszczkowe,
- sery topione,
- sery twarogowa,
- kaczka, pasztety drobiowe,
- wędliny – kabanos, szynka mielona,
- fasola,
- groch.
Niedobór fosforu
Fosfor jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w produktach spożywczych, dlatego też rzadko stwierdza się niedobory.
Nadmiar fosforu
Nadmiar fosforu nie jest szkodliwy dla zdrowia, jeżeli jest zapewniona odpowiednia ilość wapnia i witaminy D.
Nadmiar fosforu nie jest szkodliwy dla zdrowia, jeżeli jest zapewniona odpowiednia ilość wapnia i witaminy D.