5/5 - (1 vote)

Kuchnia meksykańska obfituje w znane nam składniki, jednak jej podejście do kompozycji smaków jest zupełnie unikalne. Intensywne przyprawy oraz różnorodne techniki przygotowywania potraw sprawiają, że oferują one niezapomniane doznania kulinarne.

Enchiladas, guacamole czy burrito to klasyki, które natychmiast przywodzą na myśl kuchnię meksykańską. Warto jednak zwrócić uwagę na inne potrawy, które również zasługują na uwagę. Makaron zagościł w Meksyku dzięki wpływom włoskim i hiszpańskim, co sprawia, że jego tradycja jest krótsza niż innych składników typowych dla tego regionu. Mimo to obecnie jest sporo smacznych potraw z makaronem i mięsem mielonym, które na trwałe wpisały się w meksykańską kuchnię. Poznaj kilka z nich.

Mexican Pasta Bake – meksykańska zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka meksykańska jest podobna do wielu innych zapiekanek z makaronem i mięsem mielonym, ale wyróżnia się tym, że jest w niej fasola, papryka ostra, czasem salsa. Jeśli lubisz pikantne potrawy i chcesz poczuć smaki Meksyku, na pewno przypadnie Ci do gustu. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj mięso – podsmaż je na oliwie, aż będzie sypkie, dodaj do niego passatę, czerwoną fasolę z puszki, kukurydzę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie wymieszaj sos mięsny z makaronem, posyp startym serem i kminem rzymskim, a całość wstaw do piekarnika.

Jeśli masz ochotę na przygotowanie tej aromatycznej potrawy, a brakuje Ci składników, możesz uzupełnić spiżarnię podczas zakupów online. Makaron znajdziesz na stronie
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/makarony/4883

Fideo con Carne – smażony makaron z mięsem mielonym

Fideo seco to popularne danie w meksykańskich domach, występujące w różnych odsłonach. Jego podstawę stanowią nitki makaronu podsmażane na złoty kolor. Po smażeniu makaron gotuje się w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i kolendry. Jednym z wariantów tego dania jest Fideo con Carne, czyli z mięsem mielonym, w którym dodatkowo z sosem miesza się podsmażone mięso. To proste i szybkie danie idealne na obiad lub kolację.

Składniki do Fideo con Carne możesz znaleźć w sklepie internetowym Auchan. Mięso mielone dostępne jest tutaj
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/mięso-i-drób/mięso-mielone/2473

Mexican Spaghetti, czyli spaghetti po meksykańsku

Podobnie jak w przypadku Fideo, meksykańskie spaghetti występuje w wielu wariantach. Możesz znaleźć przepisy z salsą, kolendrą, kminem rzymskim, a także takie, w których mięso łączy się z czerwoną fasolą, a sos doprawia przyprawą do Chili con Carne. Wybierz to, co najbardziej odpowiada Twoim preferencjom smakowym. Przygotowanie jest podobne do tradycyjnego spaghetti – podsmażasz mięso, cebulę i czosnek, dodajesz pomidory, salsę, fasolę lub inne składniki, a następnie polewasz sosem ugotowany wcześniej makaron.

Wszystkie produkty potrzebne do spaghetti po meksykańsku są dostępne w sklepie https://zakupy.auchan.pl/

Chili con Carne

Choć w tym daniu nie ma makaronu, warto o nim wspomnieć, ponieważ jest to flagowa potrawa kuchni meksykańskiej. Podstawą jest smażone mięso mielone, pomidory, fasola oraz bogata gama przypraw, w tym papryka chili, kmin rzymski i oregano. Często dodaje się również świeże papryki czerwone oraz papryczki chili. Chili con Carne serwuje się z nachosami, ryżem lub chlebem kukurydzianym.