Która kobieta nie chciałabym wyglądać atrakcyjnie, szczupło i zdrowo. Trzeba jednakże uświadomić sobie, że nie chodzi tutaj o głodzenie się, ale o właściwy dobór spożywanych pokarmów. Najważniejsze jest określenie potrzeb organizmu, ocena stanu zdrowia człowieka, jego stylu życia, przebytych chorób, wieku i płci.
Najpopularniejsze współczesne diety, na których opiera się żywienie nie tylko wielkich gwiazd światowego kina, ale także życie praktycznie większości ludzi (nie tylko kobiet, ale również coraz częściej mężczyzn) na naszej planecie, to między innymi South Beath, Ann Louise Gittleman, Montignac i wiele innych. Ich głównymi cechami jest opieranie tworzenia jadłospisów na chudym mięsie, roślinach bogatych w błonnik, minerały, witaminy, przeciwutleniacze, wielonasycone kwasy tłuszczowe.
Dlatego też najważniejsze przed wyborem diety i początkiem jej stosowania jest właściwe rozpoznanie samego problemu organizmu. Warto w tej sprawie wybrać się do dietetyka, gdyż mogą to być wahania poziomu cukru, nierównowaga hormonalna, nadmierne zatrzymywanie wody, zaburzone funkcjonowanie wątroby i wiele innych. Najczęściej w diecie każdego z nas brakuje wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które to są składnikami takich produktów, jak chociażby tłuste ryby morskie, ziarna i orzechy itp. Grozi to rakiem, alergią bądź chorobami serca, przemęczeniem, depresją.
Jednocześnie trzeba zachować równowagę, odpowiednie proporcje pomiędzy dwiema grupami tłuszczów, w przeciwnym wypadku jesteśmy narażeniu na zachorowania, a organizm będzie sobie ową nierównowagę „kompensował” w formie tkanki tłuszczowej. Dlatego też warto jest skorzystać z rady dietetyka i postawić na profesjonalnie przygotowany jadłospis przez specjalistę.
Właściwe prowadzenia codziennego żywienia sprawia, że nie trzeba praktycznie stosować żadnej typowej diety, gdyż organizm sam dostosuje się do nastawionego mu rygoru i zacznie spalać zbędne kalorie, a nam poprawi się zdrowie i samopoczucie, pojawi się ładna sylwetka i uśmiech.