Słodkie dania z marchewką [przepisy]

177
Rate this post

Coś specjalnie dla tych, którzy upierają się, że na drugie śniadanie do szkoły/uczelnię/pracy najlepsze są kanapki. Czas przygotowania: 5 minut + 8 minut na upieczenie gofra lub usmażenie placuszków. Niewiele dłużej niż przygotowanie jakiejkolwiek kanapki. Jeden przepis – dwa sposoby obróbki, bo albo jako gofry albo jako placki.

Marchew jest dosyć słodka, więc ja nie dodawałam żadnego słodzidła. Takie gofry będą doskonałe dla niejadków, którym trudno jest przemycić w diecie warzywa (więc super sprawdzą się do lunchboxów).

Przepis na gofry marchewkowe: 

Składniki na 3 gofry:

– 1 duża marchew

– 6 łyżek mąki (u mnie gryczana)

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki

– 1 żółtko

– 2 białka

– 1 łyżeczka tłuszczu roślinnego do posmarowania gofrownicy.

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, obskrobać. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do miski. Następnie dodać jogurt naturalny/maślankę oraz żółtko. Białka ubić na pianę, po czym dodać do innych składników. Całość dokładnie wymieszać. Do nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy nakładać ciasto porcjami. Piec około 8 minut (w moim przypadku). Ale nie martwcie się, jeśli nie macie gofrownicy możecie z ciasta upiec/usmażyć racuchy.

Z czym podawać? U mnie pierwszego dnia: nektarynka, figa, maślanka i sezam. Drugiego dnia: maślanka, nektarynka, figa, winogrona, dżem niskosłodowy, siemię lniane i cynamon (czyli na bogato!). Myślę, że też fajnie sprawdzą się takie suche gofry posypane wyłącznie cynamonem.

 

Przepis na racuchy marchewkowe: 

Racuszki marchewkowe podane z maślanką, orzechami włoskimi i cynamonem. Z przepisu na ciasto na gofry wyszło 7 średnich racuszków.

Składniki:

– 1 duża marchew
– 6 łyżek mąki (u mnie gryczana)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki
– 1 żółtko
– 2 białka
– 1 łyżeczka tłuszczu roślinnego do posmarowania blachy/smażenia
Sposób przygotowania:
Marchew umyć, obskrobać. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do miski. Następnie dodać jogurt naturalny/maślankę oraz żółtko. Białka ubić na pianę, po czym dodać do innych składników. Całość dokładnie wymieszać. Usmażyć racuszki na małej ilości tłuszcz.