W czarnej kawie znajdziesz to, co najlepsze

328
Rate this post

Osoby zawodowo zajmujące się degustacją kawy podkreślają, że jej prawdziwy smak, charakterystyczne aromaty i głębokie nuty smakowe można wyczuć pijąc wyłącznie czarny mocny esencjonalny napar, najlepiej w postaci espresso. Wiele czynników ma wpływ na walory smakowe kawy, jednak najważniejsza jest odmiana i warunki uprawy roślin kawowca. Wysokość, na jakiej położona jest plantacja, skład gleby, nasłonecznienie, opady – to wszystko ma wpływ na swoisty smak i aromat naparu kawowego.

Ważna jest także późniejsza obróbka ziaren: sposób ich suszenia i wypalania, a także parzenie w określony sposób. Wytrawni kawosze wiedzą, jak obchodzić się z ziarnami, aby wydobyć z nich to, co najlepsze. Nie jest to trudne, wystarczy zaopatrzyć się w kilka różnych rodzajów ziaren kawowych pochodzących z różnych zakątków świata (najlepiej bezpośrednio w palarni kawy), zmielić tuż przed przygotowaniem oraz zaparzyć we wskazany sposób (najlepiej w ekspresie ciśnieniowym). O czym trzeba pamiętać przygotowując czarną kawę w domu?

Arabika czy Robusta?

Arabika i Robusta to dwie najpopularniejsze odmiany kawy, różnią się jednak smakiem i właściwościami. Arabika uznawana jest za kawę najwyższej jakości, jest łagodna i delikatna w smaku, o lekkim słodko-karmelowym, nieco korzennym posmaku. Z kolei Robusta jest nieco ostrzejsza, nieco bardziej kwaskowata, zawiera także więcej kofeiny niż Arabika, przez co ma silniejsze właściwości pobudzające. To Robusta odpowiedzialna jest za powstanie cremy, czyli charakterystycznej pianki na powierzchni kawy. Poszczególne rodzaje ziaren kawowych, nawet w obrębie tej samej odmiany, mogą znacznie różnić się smakiem – wynika to z warunków uprawy i sposobu późniejszej obróbki ziaren.

Arabika czy Robusta – która z nich jest lepsza? To kwestia gustu. Jedni wolą łagodną Arabikę, inni mocną i pobudzającą Robustę. Kawa dostępna w sklepach to najczęściej mieszanka obu tych odmian – a jej walory smakowe zależą od proporcji poszczególnych rodzajów ziaren.

Zalety czarnej kawy

Umiarkowane picie czarnej kawy (ok. 2-3 filiżanek dziennie) ma dobroczynny wpływ na zdrowie. W skład kawy wchodzi szereg substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. To przede wszystkim przeciwutleniacze, które eliminują z komórek organizmu wolne rodniki, co stanowi istotny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Ponadto czarna kawa jest bogata w garbniki (które zapobiegają powstawaniu próchnicy) i witaminy (np. witamina PP), zawiera także kwas chlorogenowy regulujący gospodarkę węglowodanową w organizmie, co chroni przed rozwojem cukrzycy. Ponadto kawa stabilizuje wartość ciśnienia krwi, zapobiega bólom migrenowym i depresji, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wielu schorzeń układu nerwowego (w tym choroby Parkinsona i Alzheimera).

Kofeina naturalnie występująca w kawie ma właściwości pobudzające i energetyzujące. Coraz częściej po czarny napar sięgają także sportowcy i osoby odchudzające się, ponieważ kofeina napędza metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Wypicie kawy przed treningiem podnosi sprawność fizyczną i zwiększa wydajność ćwiczeń. Co ważne – czarny napar kawowy (bez mleka i dodatków) to zaledwie kilka kalorii (ok. 2 kcal/100 g), więc bez obaw osoby na diecie mogą korzystać z jej dobrodziejstw.

Co zrobić, gdy czarna kawa podrażnia żołądek?

Niestety wiele osób skarży się na drażniące właściwości czarnej kawy. Osoby, które zmagają się z dolegliwościami brzusznymi po jej wypiciu, ratują się dodaniem mleka, które nieco łagodzi przykre objawy. To jednak nie rozwiązuje problemu. Aby kawa była przyjazna dla żołądka, warto sięgnąć po kawę pozbawioną wosków (które odpowiadają za podrażnienie przewodu pokarmowego), którą można kupić w każdej dobrej aptece (także w Internecie). Gentile Stomach Friendly firmy Bristot to naturalna kawa, która jest mieszanką Arabiki (70%) i Robusty (30%), dzięki temu jest delikatna i łagodna w smaku, zawiera także naturalną kofeinę. Dzięki opatentowanej metodzie odwoskowania mogą bez obaw pić ją także osoby zmagające się ze zgagą, niestrawnością, a nawet z chorobą wrzodową. Gentile można pić w postaci czarnego naparu, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem naturalnej kawy bez dodatków. To także dobre rozwiązanie dla osób odchudzających się.