Dla wielu z nas możliwość spróbowania tradycyjnych specjałów jest największą atrakcją na terenach wiejskich. Polska wieś to m. in. niezwykła kuchnia, która swymi podbija serca mieszkańców wielkich miast. Polska kuchnia to wyjątkowe smaki i aromaty. Co warto wiedzieć na temat tej tradycji? Jakie potrawy zasługują na szczególne wyróżnienie?
Sztuka kulinarna dawnej wsi polskiej to przede wszystkim ciekawe potrawy oraz dania, które mogą się okazać ciekawym dodatkiem do diety współczesnego człowieka. Tradycyjne potrawy to propozycja dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia swego codziennego menu. Polska kuchnia oraz jej tradycyjne dania są jednocześnie idealną propozycją dla tych, którym marzą się zdrowe, smaczne, proste i zarazem pożywne przysmaki. Ze względu na swą wartość, tradycyjna kuchnia wiejska zasługuje na szczególną ochronę, a każdy z nas powinien zapoznać się z tymi przysmakami, które dawniej dominowały na polskiej wsi. Na szczęście wróciła moda na tradycyjne dania. To ona sprawiła, że zwiększyło się zainteresowanie regionalnymi smakołykami, a wiele zapomnianych potraw wróciło do łask. Nowe, czasem lekko zmodyfikowane przepisy na tradycyjne potrawy pochodzące z polskiej wsi, cieszą się coraz większym powodzeniem. Coraz modniejsze są też regionalne karczmy i zajazdy, w których serwowane są tradycyjne potrawy. Tu kucharze często tworzą własne przepisy, w których podstawą stają się receptury naszych babek i prababek. Jakie potrawy są wyjątkowo popularne?
Polska może pochwalić się bogatą i różnorodną tradycją kulinarną, zatem i wybór wiejskich przysmaków jest ogromny. W ogromnym asortymencie tradycyjnych dań, każdy smakosz znajdzie dla siebie idealną propozycję. Każdy region może się pochwalić swymi własnymi, oryginalnymi produktami, które dzięki skutecznej promocji, stają się jego wizytówkami. Każdy region ma swą dietetyczną specyfikę oraz kolekcję przysmaków, z którymi warto się zapoznać w czasie pobytu na jego terenie. Jakie regiony zasługują na szczególne zainteresowanie miłośników dobrej kuchni?
Małopolska To region o wyjątkowo bogatej tradycji kulinarnej. Tutejsza kuchnia to przede wszystkim dania z mąki oraz kaszy, choć wielkim uznaniem cieszą się tu również zupy na mleku i jarzynach. Bardzo popularne w tej części Polski są też te potrawy, w których podstawowym składnikiem są ziemniaki. Małopolska jest jednocześnie regionem, którego dumą były i są w dalszym ciągu pierogi. Na wsiach małopolskich powstawały różne rodzaje pierogów, a wybór farszów może zadziwić każdego miłośnika tych przysmaków. Małopolska to również dieta góralska, o której specyfice można się najlepiej przekonać w czasie wędrówki po wsiach podhalańskich. Na terenie Podhala, obok dań typowo mącznych, bardzo popularne są przecież dania z baraniny, która w pozostałych regionach Polski odgrywa znacznie mniejszą rolę w diecie. W kuchni Podhala na wyróżnienie zasługują też takie potrawy, jak placki, kwaśnica i prażuchy. Ogromną popularnością cieszą się tu również owcze sery: bryndza i oscypek – dość często stosowane jako dodatki do głównych dań.
Specyficzny charakter ma również kuchnia śląska. Jest to dieta prosta i tania, ale przede wszystkim pożywna i dostarczająca wiele energii do ciężkiej pracy. W tej tradycji kulinarnej dominują potrawy z z mąki, mięs oraz kapusty. Są to przede wszystkim dania dość tłuste i wysokokaloryczne. Symbolem śląskiej diety stała się rolada oraz pieczenie, podawane z ziemniakami lub z kluskami. Obowiązkowym dodatkiem do takiego zestawy obiadowego stawał się tłusty i gęsty sos. Gęste i tłuste są też tradycyjne zupy śląskie. Inaczej wygląda już menu w okolicach Poznania. W Wielkopolsce bardziej popularne są warzywa, choć i ziemniaki bardzo często pojawiają się na tutejszych stołach. Ziemniaki oraz ryby są z kolei ważnymi elementami diety mieszkańców Warmii oraz Mazur. Szczególnie oryginalna jest kuchnia kurpiowska, której bogactwo znów zostało docenione. Tu do najpopularniejszych dań, którymi tak chętnie objadają się turyści poznający ten region, należą kapusta z kaszą i grzybami oraz fafernuchy, czyli kluski z mąki żytniej i buraków. Są to specjały, którym z pewnością warto poświęcić nieco więcej uwagi. Wspaniały smak, wysoka wartość odżywcza, a przede wszystkim możliwość poznania tradycyjnych smaków – oto największe walory wiejskiej diety tego regionu.