Witamina B2

255
Rate this post

Witamina B2 (ryboflawina)  należy do żółtych barwników naturalnych.

Funkcja witaminy B2

  • Bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz zapobiega powstawaniu zaćmy.
  • Wpływa na odporność organizmu

Niedobór witaminy B2

  • Zapalenie języka
  • Zajady
  • Łojotok
  • Zapalenie tęczówki
  • Zaburzenie widzenia
  • Łzawienie

Nadmiar witaminy B2

  • Może powodować nudności i wymioty.

Źródła w pożywieniu:

  • Mleko
  • Jaja
  • Mięso
  • Produkty zbożowe
  • Drożdże piwowarskie
  • Wątroba
Poprzedni artykułKwas foliowy
Następny artykułKwas pantotenowy
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com