Kwas pantotenowy

234
Rate this post
Kwas pantotenowy wchodzi w składową koenzymu A (CoA).
Funkcja kwasu pantotenowego
  • Warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów
  • Warunkuje wytwarzanie energii

Niedobór kwasu pantotenowego

  • Osłabienie
  • Drażliwość
  • Zmęczenie
  • Łuszczenie skóry
  • Łysienie
  • Biegunka


Nadmiar kwasu pantotenowego

  • Namiar nie jest szkodliwy, jednakże może wywoływać biegunkę.

Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże
  • Mięso wołowe
  • Mięso wieprzowe
  • Grzyby
  • Nerki
  • Wątroba
  • Jaja
  • Warzywa strączkowe
  • Produkty zbożowe
Poprzedni artykułWitamina B2
Następny artykułWitamina B1
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com