Kwas foliowy

185
Rate this post
Kwas foliowy inaczej foliany, folacyna.
Funkcja kwasu foliowego
  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego
  • Odgrywa zasadniczą rolę w syntezie kwasów nukleinowych.
  • Bierze udział w przemianie fosfolipidów

Niedobór kwasu foliowego

  • Niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną
  • Zapalenie języka
  • Biegunki
  • Zmiany w układzie nerwowym
  • Niedobór kwasu foliowego jest bardzo niebezpieczny dla rozwijającego się płodu
  • Niedobory obserwuje się u kobiet w ciąży, stosujących tabletki antykoncepcyjne, nadużywających alkohol oraz u osób starszych.

Nadmiar kwasu foliowego

  • Mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego.

Źródła w pożywieniu:

  • Zielone warzywa:
  • Sałata
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Drożdże
  • Wątroba
  • Mięso
  • Ryby
  • Produkty zbożowe
  • Kefir
  • Żółte sery
Należy pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy powinny pokrywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące.
Poprzedni artykułWitamina C
Następny artykułWitamina B2
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com