Kwas foliowy inaczej foliany, folacyna.
Funkcja kwasu foliowego
- Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego
- Odgrywa zasadniczą rolę w syntezie kwasów nukleinowych.
- Bierze udział w przemianie fosfolipidów
Niedobór kwasu foliowego
- Niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną
- Zapalenie języka
- Biegunki
- Zmiany w układzie nerwowym
- Niedobór kwasu foliowego jest bardzo niebezpieczny dla rozwijającego się płodu
- Niedobory obserwuje się u kobiet w ciąży, stosujących tabletki antykoncepcyjne, nadużywających alkohol oraz u osób starszych.
Nadmiar kwasu foliowego
- Mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego.
Źródła w pożywieniu:
- Zielone warzywa:
- Sałata
- Szpinak
- Brokuły
- Drożdże
- Wątroba
- Mięso
- Ryby
- Produkty zbożowe
- Kefir
- Żółte sery
Należy pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy powinny pokrywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące.