Jajecznica i omlet na parze. Fritatta na parze [przepisy]

188
Rate this post

1. Jajecznica na parze. 

 

Co jedliście dziś na śniadanie? U mnie dziś na talerzu znalazły się:

– kanapki z bułki wieloziarnistej (1 bułkę dzielę na trzy części dzięki czemu przy okazji tej samej porcji spożywam więcej warzyw i innych dodatków) z masłem, łososiem, mozzarellą i sałatą (ilość dość uboga, bo była końcówka)

– jajecznica na parze z pieczarkami, mozzarellą i majerankiem. Czyli prawdziwie bogatobiałkowy posiłek!

Jak pamiętacie o roli jajek w naszej diecie już wcześniej pisałam.

A teraz jak odchudzić jajecznicę kiedy ta smażona już nam się przejadła lub jesteśmy na diecie lekkostrawnej – do czego potrzeby będzie garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek z metalowym sitkiem.

– do ceramicznej miseczki (do kupienia w Pepco) wrzucamy dobrze sparzone lub ugotowane na parze pieczarki, pokrojoną mozzarellę. Dodajemy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy ulubionymi ziołami i przyprawami.- zagotowujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć nakrywamy sitkiem z ceramiczną miseczką w środku, a następnie pokrywką.

– czekamy około 5-7 minut i mamy gotową jajecznicę (uwaga na gorącą miseczkę!).

Oczywiście pełną dowolność składników dozwolona – ja następnym razem wypróbuję ze szpinakiem.

2. Omlet na parze. 

 

Składniki:

– pieczarki mini

– jajo

– ser twarogowy wędzony

– sól

– oregano.

Sposób przygotowania:Pieczarki wcześniej parzymy lub krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z oregano. Pieczarki ułożyć w foremce, zalać jajkiem i posypać serem wędzonym. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!

3. Fritatta na parze. 

 

Postna frittata warzywami na parze:

– około 100 g warzyw (u mnie jeszcze mrożone),

– 1 jajo,

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,

– 1 łyżka mąki (u mnie kukurydziana),

– przyprawy (u mnie bazylia i sól),

– odrobiną masła do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania:Warzywa wcześniej krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z jogurtem, mąką i przyprawami. Warzywa ułożyć w foremce, zalać masą jajeczną. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!

4. Lekki omlet z cukinią:

(zdjęcie w nagłówku)

Składniki:

– 1/3 dużej cukinii,

– 1 duże jajko,

– 1 plaster wędzonego łososia,

– masło do posmarowania foremki,

– bazylia, sól.

Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkiem i rozdrobnionym łososiem, przenieść do wysmarowanej masłem foremki. Doprawić do smaku. Wstawić na sitku nad gotującą się wodą. Gotować około 8 minut (uwaga na gorącą foremkę)!