Desery w słoiku [przepisy]

304
Rate this post

1. Przekładaniec z ciastkami i musem truskawkowym. 

 

Może ktoś z Was skusi się na warstwowy deser w słoiku?

– pełnoziarniste ciastka z dobrym składem (u mnie jaglane z sezamem z Żabki )

– jogurt naturalny i serek mascarpone

– mrożone truskawki

– ponownie pełnoziarniste ciastka lub płatki jaglane.

Sposób przygotowania: ciastka pokruszyć i wyłożyć na dno słoika. Jogurt naturalny (4 łyżeczki) zblendować z serkiem mascarpone (3 łyżeczki), wyłożyć jako 2 warstwa mrożone truskawki zblendować z jogurtem naturalnym (lub mlekiem – dla dobrej konsystencji – 1-2 łyżeczki), wyłożyć jako 3 warstwa – można dodać również miód (w rozsądnej ilości). Ciastka ponownie pokruszyć lub wyłożyć płatki jaglane na wierzch, dodać można także orzechy.

Uwaga! To nie jest porcja na raz – wskazane jest się aby taką słodkością się podzielić

 

2. Fit tiramisu. 

 

Deser idealny na babski wieczór!

Deser w słoiku, który udaje tak troszkę tiramisu.

Krem:

– serek mascarpone

– jogurt naturalny

– sezam

– słodzidło.

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Ciasteczka (resztki owsinaki):

– płatki owsiane

– jogurt naturalny

– karob/kakao.

Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać jogurtem i wymieszać z karobem/kakao. Formować małe placuszki (1 łyżka ciasta) i układać na posmarowanym olejem roślinnym papierze do pieczenia. Piec w 180C przez około 20 minut. Poczekać aż wystygną.

Deser w słoiku:

Przestudzone ciasteczka układać na dnie i ułożyć na nich masę i posypać cynamonem. I dalej układać warstwowo aż skończą się i masa i ciasteczka. Na noc wkładamy do lodówki, a rano cieszymy się deserem.

Polecam dodać do całości świeże owoce! Smacznego!

Jak widzicie często bazuje na podstawowych produktach, które najbardziej lubię (a co ważniejsze – dobrze toleruje) i poddaje je różnym modyfikacjom, aby nie było nudno.

 

3. Truskawkowy deser w słoiku. 

 

Kiedy nie masz pomysłu na jedzenie do pracy na słodko lub na rodzinny deser – polecam się z deserem w słoiku.
Układamy warstwami (w sumie jest ich 9):
– pełnoziarniste ciastka z nasionami (wybieraj te z dobrym składem lub zrób domowe)
– jogurt naturalny (opakowania 200 g na całość)
– dwie spore garście truskawek
Uwaga! Całość w słoiku najlepiej podzielić na 4 porcje.
4. Przekładaniec owocowy. 

Z cyklu: tanie, zdrowe, szybkie i proste desery. Takimi pysznościami raczę moje przyjaciółki.

Deser warstwowy:

– domowe ciastka lub kupne z dobrym składem (np. pełnoziarniste),

– jogurt naturalny

– winogrona

– borówki

– banan

– mieszanka ziaren i nasion.

Układamy warstwami i gotowe!

Ilość cukru ograniczona do minimum. Dla ciekawości, poczytaj skład słodyczy ze sklepu.

5. Warstwowy deser chia. 

 

Kolejny słodki przekładaniec:

– ciastka pełnoziarniste z dobrym składem,

– pudding chia na maślance (ja zawsze robię tak, że 1/3 szklanki nasion chia dopełniam maślanką -> to wystarczy na kilka sporych porcji)

– brzoskwinia.

6. Domowa stracciatella. 

 

Przepis na banalnie prosty deser stracciatella.

Jeśli czytacie składy produktów spożywczych, to wiecie, że możemy znaleźć tam różne cuda. Niestety, wyjątkiem nie są serki i jogurt smakowe – chociaż oferta ta skierowana jest głównie do dzieci, to trudno jest znaleźć te z idealnym składem.

Przykładowo, składy serków straciatella z popularnych marketów:

1. Mleko odtłuszczone, śmietana, cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, aromaty, bakterie fermentacji mlekowej.

2. Serek homogenizowany (z mleka), wsad stracciatella 12% (cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada 12% (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromat wanilii), skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające (pektyna, guma guar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), cukier. I ciekawostka – zawartość czekolady w tym produkcie to 1,4%!

3. Twaróg odtłuszczony, mleko, śmietanka, cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, skrobia modyfikowana, kawałki czekolady (1,8% w produkcie), żelatyna, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Dlatego też zachęcam do przygotowania domowej stracciatelli. 4 składniki, proste przygotowanie, smak gwarantowany.

DOMOWY SEREK STRACCIATELLA (2 mniejsze porcje lub 1 mega):

– 200 g jogurtu naturalnego (można zastąpić na skyr lub serek homogenizowany),

– 1-2 łyżeczki miodu,

– 3-4 kawałki gorzkiej czekolady,

– 2 łyżeczki płatków migdałowych.

Czekoladę ścieramy na tarce lub kruszymy na małe kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z płynnym miodem. Układamy warstwowo w naczyniu: czekolada – jogurt naturalny z miodem, czekolada – jogurt naturalny z miodem. Na wierch posypujemy płatkami migdałowymi i pozostałą czekoladą. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby stężało. Najlepiej podać ze świeżymi owocami.

KCAL: 222 kcal

B: 6,5 g

T: 13,4 g

W: 19,2 g

(wartości na porcję, gdy z tych składników przygotujemy dwie porcje).