1. Przekładaniec z ciastkami i musem truskawkowym.
Może ktoś z Was skusi się na warstwowy deser w słoiku?
– pełnoziarniste ciastka z dobrym składem (u mnie jaglane z sezamem z Żabki )
– jogurt naturalny i serek mascarpone
– mrożone truskawki
– ponownie pełnoziarniste ciastka lub płatki jaglane.
Sposób przygotowania: ciastka pokruszyć i wyłożyć na dno słoika. Jogurt naturalny (4 łyżeczki) zblendować z serkiem mascarpone (3 łyżeczki), wyłożyć jako 2 warstwa mrożone truskawki zblendować z jogurtem naturalnym (lub mlekiem – dla dobrej konsystencji – 1-2 łyżeczki), wyłożyć jako 3 warstwa – można dodać również miód (w rozsądnej ilości). Ciastka ponownie pokruszyć lub wyłożyć płatki jaglane na wierzch, dodać można także orzechy.
Uwaga! To nie jest porcja na raz – wskazane jest się aby taką słodkością się podzielić
2. Fit tiramisu.
Deser idealny na babski wieczór!
Deser w słoiku, który udaje tak troszkę tiramisu.
Krem:
– serek mascarpone
– jogurt naturalny
– sezam
– słodzidło.
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Ciasteczka (resztki owsinaki):
– płatki owsiane
– jogurt naturalny
– karob/kakao.
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać jogurtem i wymieszać z karobem/kakao. Formować małe placuszki (1 łyżka ciasta) i układać na posmarowanym olejem roślinnym papierze do pieczenia. Piec w 180C przez około 20 minut. Poczekać aż wystygną.
Deser w słoiku:
Przestudzone ciasteczka układać na dnie i ułożyć na nich masę i posypać cynamonem. I dalej układać warstwowo aż skończą się i masa i ciasteczka. Na noc wkładamy do lodówki, a rano cieszymy się deserem.
Polecam dodać do całości świeże owoce! Smacznego!
Jak widzicie często bazuje na podstawowych produktach, które najbardziej lubię (a co ważniejsze – dobrze toleruje) i poddaje je różnym modyfikacjom, aby nie było nudno.
3. Truskawkowy deser w słoiku.
Z cyklu: tanie, zdrowe, szybkie i proste desery. Takimi pysznościami raczę moje przyjaciółki.
Deser warstwowy:
– domowe ciastka lub kupne z dobrym składem (np. pełnoziarniste),
– jogurt naturalny
– winogrona
– borówki
– banan
– mieszanka ziaren i nasion.
Układamy warstwami i gotowe!
Ilość cukru ograniczona do minimum. Dla ciekawości, poczytaj skład słodyczy ze sklepu.
5. Warstwowy deser chia.
Kolejny słodki przekładaniec:
– ciastka pełnoziarniste z dobrym składem,
– pudding chia na maślance (ja zawsze robię tak, że 1/3 szklanki nasion chia dopełniam maślanką -> to wystarczy na kilka sporych porcji)
– brzoskwinia.
6. Domowa stracciatella.
Przepis na banalnie prosty deser stracciatella.
Jeśli czytacie składy produktów spożywczych, to wiecie, że możemy znaleźć tam różne cuda. Niestety, wyjątkiem nie są serki i jogurt smakowe – chociaż oferta ta skierowana jest głównie do dzieci, to trudno jest znaleźć te z idealnym składem.
Przykładowo, składy serków straciatella z popularnych marketów:
1. Mleko odtłuszczone, śmietana, cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, aromaty, bakterie fermentacji mlekowej.
2. Serek homogenizowany (z mleka), wsad stracciatella 12% (cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada 12% (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromat wanilii), skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające (pektyna, guma guar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), cukier. I ciekawostka – zawartość czekolady w tym produkcie to 1,4%!
3. Twaróg odtłuszczony, mleko, śmietanka, cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, skrobia modyfikowana, kawałki czekolady (1,8% w produkcie), żelatyna, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Dlatego też zachęcam do przygotowania domowej stracciatelli. 4 składniki, proste przygotowanie, smak gwarantowany.
DOMOWY SEREK STRACCIATELLA (2 mniejsze porcje lub 1 mega):
– 200 g jogurtu naturalnego (można zastąpić na skyr lub serek homogenizowany),
– 1-2 łyżeczki miodu,
– 3-4 kawałki gorzkiej czekolady,
– 2 łyżeczki płatków migdałowych.
Czekoladę ścieramy na tarce lub kruszymy na małe kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z płynnym miodem. Układamy warstwowo w naczyniu: czekolada – jogurt naturalny z miodem, czekolada – jogurt naturalny z miodem. Na wierch posypujemy płatkami migdałowymi i pozostałą czekoladą. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby stężało. Najlepiej podać ze świeżymi owocami.
KCAL: 222 kcal
B: 6,5 g
T: 13,4 g
W: 19,2 g
(wartości na porcję, gdy z tych składników przygotujemy dwie porcje).