Gofry bananowe. Właściwości zdrowotne i odżywcze bananów. 

260
Rate this post

Dziś propozycja dobra zarówno na słodkie śniadanie na kolację, a przy okazji przepis z gatunku #nowaste

Smakowite gofry bananowe.

Składniki na 5 gofrów:

– 2 bardzo dojrzałe banany,

– szklanka mąki (u mnie mieszanka: pszenna pełnoziarnista, kukurydziana i pszenna zwykła),

– 1 białko,

– 1 szklanka jogurt naturalnego,

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

– cynamon, cukier wanilinowy.

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę. Banany zblendować lub rozmiażdżyć widelcem. Suche składniki połączyć – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, połączyć z mokrymi czyli z bananami, jogurtem naturalnym. Dodać ubite białka. Dodać cynamon i cukier wanilinowy według uznania. Piec na rozgrzanej gofrownicy, którą należy przed wylaniem każdej porcji ciasta trochę natłuścić.

Propozycja podania: z jogurtem naturalnym, domowym dżemem, masłem orzechowym, bananem, winogronami i granatem. Istny sztos smakowy.

 

A czemu warto jeść banany?

– mają wysoką zawartość potasu (dobre dla serca), są bogate w błonnik rozpuszczalny (dobre dla układu pokarmowego),

– zawierają tryptofan, który chroni przed niepokojem, bezsennością, a nawet depresją,

– są bogate w witaminę B6, dlatego wspierają układ nerwowy i tworzenie krwinek czerwonych,

– szczególnie dobra przekąska dla sportowców,

– im bardziej dojrzały banan tym mniej zawiera skrobi, a więcej cukru, pamiętaj – nie wyrzucaj banana, który ma ciemne kropki – to nie jest oznaka zepsucia!

– są uniwersalne – do słodkości, do wypieków, można je mrozić, grillować i piec,

– banany przechowujemy poza lodówką (i najlepiej z daleka od innych warzyw i owoców, bo banany wydzielają dużo etylenu, który powoduje psucie się pokarmów),

– według wielu specjalistów jedzenie końcówki banana jest bezpieczne (kojarzycie mit o rakotwórczości, pająkach i pasożytach?)

– można je stosować jako zamiennik jaj do wypieków,

– Energia: 97 kcal/100 g (zazwyczaj jeden banan waży 120 g).

Poprzedni artykułCo pić na diecie?
Następny artykułA co na kanapki? Pasta! [przepisy]
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com