Strona główna Żywność

Żywność

Znajdź tu wszystko, co musisz wiedzieć o żywności, od kluczowej roli, jaką odgrywa w zdrowej diecie, po to, jak najlepiej ją wykorzystać w celu utraty wagi. Ta kategoria jest pełna informacji o różnych rodzajach żywności, ich wartości odżywczej, korzyściach dla zdrowia, a także potencjalnych skutkach ubocznych nadmiernego spożycia niektórych typów pokarmów. Zapoznaj się z naszymi postami, aby dowiedzieć się, jak skutecznie balansować swoją dietę i jak wybór odpowiednich produktów może wpłynąć na Twoje cele odchudzania. Bez względu na to, czy szukasz informacji o superfoods, chcesz zrozumieć, jakie składniki są ukryte w Twojej ulubionej żywności, czy potrzebujesz porad na temat zrównoważonych i zdrowych przepisów, ta kategoria żywności jest stworzona z myślą o Tobie. Rozpocznij swoją podróż ku zdrowszemu stylowi życia, dowiadując się więcej o tym, co naprawdę znajduje się na Twoim talerzu.

Korzyści ze spożywania żurawiny

0
Jakie wartości odżywcze na żurawina?Żurawina jest źródłem witamin: C, B1, B2, naturalnych antyoksydantów, błonnika pokarmowego, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, taniny i kwasu cytrynowego...

Owoce egzotyczne czy polskie – które są zdrowsze?

0
Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś stojąc przy stoisku z owocami, które wybrać? Te nasze, rodzime czy egzotyczne, zagraniczne? W dzisiejszym poście odpowiedź na to pytanie.Ile...

Kuchnia Brytyjska okiem dietetyka

0
Kuchnia brytyjska – mój pobyt w Anglii, wrażenia, zakupy, polskie i brytyjskie sklepy, restauracje i puby. Tego wszystkiego dowiesz się z najnowszego filmu! A...

Właściwości zdrowotne i odżywcze imbiru

0
Lubicie imbir? Stosujecie w swojej kuchni?Właściwości zdrowotne imbiru:Imbir zawiera żywice, olejki eteryczne, gingainę czyli enzym ułatwiający rozkład białek w żołądku. Zmniejsza lepkość krwi, ma...

Imprezowe przekąski na Sylwestra i nie tylko. 

0
Część z Was prawdopodobnie w ramach imprezy sylwestrowej wybierze domówkę. Niezależnie od tego czy będziecie gospodarzami czy gośćmi wypadałoby coś przygotować i ja przychodzę...

Ekologiczna żywność – czy będzie jej więcej?

0
W zależności od punktu widzenia różne osoby mają inne stanowisko względem żywności ekologicznej. Pomimo tego, że wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż naturalne produkty są...

Dlaczego właśnie olej z kryla?

0
Owoce morza, skorupiaki kojarzą nam się, słusznie zresztą, z wykwintną kuchnią i naprawdę zdrowymi przysmakami. Warto jednak wiedzieć, że doskonały smak i fantazyjne potrawy,...

Kuchnia francuska i jej specjały

0
To jedna z najwspanialszych i najwyżej ocenianych kuchni świata, a w kulinarnej tradycji tego państwa mieszają się ze sobą różnorodne smaki. Sery i wina...

Tradycyjna kuchnia polskiej wsi

0
Dla wielu z nas możliwość spróbowania tradycyjnych specjałów jest największą atrakcją na terenach wiejskich. Polska wieś to m. in. niezwykła kuchnia, która swymi podbija...

Zeń-szeń – niezwykły korzeń i jego moc

0
Ten korzeń jest znany doskonale na całym świecie, a z jego wyjątkowych właściwości człowiek korzysta od wieków. Żeń-szeń to niezwykły dar natury, który w...

Czy produkty light są zdrowe?

0
Zdrowa dieta to nie moda, a metoda zapobiegania wielu chorobom i sposób na utrzymanie prawidłowej sylwetki. Osoby dbające o swoją dietę często sięgają po...

Odrobina czekolady nie zaszkodzi

0
Gdy miałam zły nastrój, mama częstowała mnie czekoladką. Przed egzaminem koleżanki wspomagały się czekoladową tabliczką, a zimą znajomi zapraszają mnie na gorącą czekoladę. Dla chcącego...

Składniki odżywcze

0
Składniki odżywcze to niezbędne dla naszego organizmu substancje chemiczne przyjmowane przez pokarm. Składniki odżywcze są pobierane przez nasz organizm po trawieniu. Są konieczne do...

Dodatki do żywności

0
Dodatki do żywności to substancje niespożywane jako żywność. Mogą posiadać wartości odżywcze. Są stosowane w procesach technologicznych w celu otrzymania produktu o określonych cechach...

Między orzechem, a śliwką… czyli bakalie jesienią

0
Długie, szare, zimne jesienne wieczory nie sprzyjają odchudzaniu. Najchętniej dałabym susa pod kocyk, włączyła film i do tego coś słodkiego, albo słonego, albo jeszcze...

Arbuzy i truskawki

0
Truskawki, arbuzy.. lubię porę, gdy w sklepach pełno czerwonych owoców. Zawsze to jakaś alternatywa dla słodyczy i jabłek Owoce coraz tańsze, więc zajadać się...

Czy warto jeść orzechy?

0
Już badania z lat 90-tych wykazały, że orzechy posiadają właściwości prozdrowotne, szczególnie dla układu krążenia. Badacze zaczęli się zastanawiać, dlaczego orzechy, pomimo prawie 80%...

Sole mineralne

0
Sole mineralne to niezbędne składniki diety człowieka. Każdy związek potrzebny jest w innych ilościach. Pierwiastki potrzebne w śladowych ilościach to mikroelementy (mniej niż 100...

Niskokaloryczne lody

0
Uwielbiam ciepłą porę roku. Za oknem kolorowo, pachnąco, a na ulicach coraz więcej budek z lodami:) Mało kto nie lubi lodów, ale większość dietkowiczów...

Kto jadł jajko z dwoma żółtkami?

0
Jak Wasze świąteczne maratony? Niektórzy pewnie kontynuują maraton jedzenia, rozpinając guzik spodni:) A może ktoś zdecydował się na maraton sportowy, by zapobiec wyrzutom sumienia...

3 warzywa strączkowe, których unikać nie warto

0
Lato w pełni, a targowe stragany zdominowały warzywa strączkowe. Do niedawna, jak większość z nas, podchodziłam z rezerwą do fasolki szparagowej, groszku, czy bobu,...

Cukinia – korzyści ze spożywania, wartości zdrowotne. 

0
Sezon letni powoli kończy się, więc korzystamy ze świeżych warzyw i owoców, ile tylko możemy.Cukinia - jakie witaminy i składniki mineralne zawiera? Cukinia inaczej zwana...

Święto śliwki na stole.

0
Śliwka - jakie witaminy i składniki mineralne zawiera?Śliwa to rodzaj krzewów i drzew z rodziny rożowatych.Owoce te zawierają m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor,...

Właściwości odżywcze i zdrowotne figi.

0
Jak typowego Polaka to najczęściej promocje inspirują mnie, aby próbować nowych smaków. Tak właśnie też było z figą. Jakoś do tej pory chyba nie...

Właściwości odżywcze i zdrowotne melona

0
 Dziś „na warsztat” bierzemy melona czyli bardzo smakowity owoc (ostatnio na promocji w Lidlu). A więc krótko i na temat:Melon - ma jakie właściwości odżywcze...

Skarby sadu – jabłka. Właściwości odżywcze i zdrowotne jabłek.

0
Trochę mnie to smuci, że skarby lata już znikają i czas na skarby jesieni. Jednak jesień również będzie obfita w smakowitości.Dlaczego warto jeść jabłka?-...

Brzoskwinie i nektarynki – dlaczego warto?

0
Dziś na warsztat bierzemy dwa pokarmy, czyli brzoskwinię i nektarynkę.Dlaczego warto jeść brzoskwinie i nektarynki?Brzoskwinia zwyczajna to gatunek drzewa z rodziny różowatych, nazywana była...

Czas na paprykę. Właściwości odżywcze i zdrowotne papryki.

0
Dziś czas na paprykę w naszym cyklu. Idealne warzywo na weekendowe przekąski jak i na codzienne obiady. Jakie jest Wasze ulubione wykorzystanie papryki? I...

Pietruszka jako skarbnica zdrowia i przepis na pesto z pietruszki. 

0
Dziś gramy w zielone i mówimy o natce pietruszki! Jestem w moim domu rodzinnym, gdzie w ogródku i sadzie jest wiele skarbów lata, więc...

A ja mówię: pomidor – to owoc czy warzywo? Właściwości odżywcze pomidora.

0
Lecimy dalej z cyklem, dzięki któremu chciałabym Was lepiej zapoznać z właściwościami odżywczymi niektórych pokarmów i tym samym zachęcić do wzmożonej konsumpcji ich. Będzie...