Przygotowanie naprawdę dobrej kawy nie jest prostą sprawą. Sposób przygotowania tego napoju ma duży wpływ na jej smak, dlatego jeśli zależy nam na wydobyciu z kawy jej najlepszych cech, postarajmy się być jak najbardziej precyzyjni.
Nie chodzi tu jedynie o czas palenia i zaparzania kawy, ale też o konserwację ekspresu czy zachowanie czystości niezbędnych przyrządów. O czym warto pamiętać?
Po pierwsze, jeśli sami mielimy kawę pamiętajmy o czyszczeniu pojemnika w młynku. Zawsze po mieleniu warto przetrzeć go na sucho, a raz na jakiś czas (w zależności od częstotliwości używania) dobrze umyć używając detergentów. Pamiętajmy o tym, że nawet najlepsze młynki kiedyś się zużywają – sygnałem ostrzegawczym może być z pewnością niezadowalająca jakość mielenia kawy i pojawianie się w zmielonej kawie większych cząstek.
Warto zadbać o to, by kawę zalewać odpowiednio miękką wodą – warto pamiętać o regularnej wymianie filtrów do wody. Podczas mielenia kontrolujmy temperaturę kawy. Jeśli będzie ona zbyt wysoka (przekroczy 50 stopni C), kawa będzie cierpka. Nie warto mielić kawy „na zapas”, ponieważ najlepiej smakuje ta świeżo zmielona. Gdy już zmielimy porcję kawy, trzymajmy ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, alby nie straciła aromatu.
Warto pamiętać o tym, że najlepiej smakuje kawa podawana w suchych i nagrzanych filiżankach!