Część z Was prawdopodobnie w ramach imprezy sylwestrowej wybierze domówkę. Niezależnie od tego czy będziecie gospodarzami czy gośćmi wypadałoby coś przygotować i ja przychodzę Wam z pomocą. Zapraszam do lektury, w tekście pomysły na zdrowe, proste w przygotowaniu i tanie przekąski na sylwestrową noc.
Chipsy i frytki:
Garść chipsów to około 110 kcal, porcja frytek 290 kcal, a na takiej ilości rzadko się kończy. Nie będę przekonywać Was wszystkich, żeby tradycyjne chipsy zamienić na mniej kaloryczne. Jeśli Sylwester to jedna z nielicznych okazji w roku kiedy sięgasz po tradycyjne to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść garść lub dwie. W innym przypadku proponuję Ci chipsy z pieczonych warzyw. Wystarczy przygotować porcję ulubionych warzyw: ziemniaków, batatów, buraków, marchwi czy jarmużu zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, a potem upiec. Tak samo możesz postąpić w przypadku frytek – zamiast gotowych z marketu postaw na domowe słupki ziemniaków lub batatów.
Hummusy i sosy:
– Hummus z ciecierzycy (domowy lub sklepowy z dobry składem) sos jogurtowy (jogurt naturalny lub grecki, odrobina majonezu i zioła), a do niego świeże warzywa pokrojone w plaski jak papryka, seler naciowy, marchew, które można będzie maczać w takim sosie.
Deska serów:
Co prawda nie jest to najtańsza opcja, ale na pewno warta spróbowania. Na deskę wystarczy skroić w kostkę ulubione gatunki serów – parmezan, chedder, pleśniowe i inne. Można powytykać w każdy kawałek wykałaczkę, aby ułatwić dostęp do takiej przekąski.
Słodkości:
Tu opcji jest dużo od brownie z fasoli po owocowe muffinki, domowe batony czy najprostszym ujęciu gorzką czekoladę. Warto serwować także lekkie galaretki owocowe oraz musy, przekładańce w słoiczkach (jeśli nie gościsz zbyt wielu osób), ewentualnie ciasteczka pełnoziarniste (domowe lub z sklepowe dobrym składem).
Muffiny:
Oprócz tych w wersji na słodko, dobrą opcję są także te wytrawne – pokrojone ulubione warzywa (pomidory, papryka, pieczarki, cukinia, brokuł, marchew, seler) umieszczone w foremkach zalane mieszanką jajka i mleka, posypane przyprawami i ziołami, które wystarczy zapiec. Pyszne danie w łatwych do chwycenia porcjach.
Mini tortille:
Łatwe, pyszne, o niezliczonych ilości kombinacji. Wystarczy zaopatrzyć się w tortille (sklepowe lub domowe na bazie mąki kukurydzianej) i ulubione składniki. Placek należy posmarować sosem jogurtowym, ułożyć na nim sałatę i pokrojone warzywa, kawałki pieczonego kurczaka lub ryby, plastry mozzarellii, a całość podzielić na mniejsze kawałki.
Tosty:
Niezawodne wyjście awaryjne – szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że dysponujesz tosterem. Najlepszym wyborem będzie chleb pełnoziarnisty (niekoniecznie tostowy), wędlina drobiowa lub łosoś wędzony, mozzarella light i warzywa.
Sałatki:
Sałatki nie muszą kojarzyć się wyłącznie z garścią liści sałaty wymieszaną z pomidorem. Tak naprawdę w tworzeniu sałatkowych dań ogranicza nas tylko wyobraźnia – praktycznie wszystko można podać w takiej formie. Na imprezy polecam propozycje bardziej treściwe i syte – np. z dodatkiem makaronów pełnoziarnistych, grubych kasz czy ryżu brązowego. Do tego źródło białka – mięso, nasiona roślin strączkowych, ryby czy sery i jogurty naturalnego do dressingu. Jako źródła tłuszczów możesz dodać do sałatki awokado, nasiona, orzechy i oleje roślinnego do dressingu. Nie zapomnij o błonniku pokarmowym – owoce i warzywa najlepiej na surowo w takiej sałatce obowiązkowe.
Bruschetta:
Coś z włoskiego smaku na stole – wystarczy pieczywo pokroić na kromki, czosnkiem i skropić oliwą. Następnie pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ułożyć na kromkach pieczywa, dodać można także cebulkę i starty ser. Piec ok. 5 minut. Na koniec posypać listkami świeżej bazylii, doprawić ulubionym przyprawami.
Koreczki szaszłyki:
Koreczki to nie tylko kabanosy, żółty ser i ogórek kiszony. Możesz wykorzystać kawałki pieczonego mięsa, paprykę, oliwki, świeży ogórek, plastry cebulki i chude sery. Podobnie można przygotować szaszłyki i zgrillować je.
Popcorn:
Mniejsze zło w porównaniu do chipsów. Jeśli możesz – zrób domowy z ziaren kukurydzy. Niskokaloryczna przekąska idealna na sylwestra połączonego z seansem filmowym.