Dziś chciałabym przygotować dla Was popularną niemiecką sałatkę czyli Kartoffelsalat. W bawarskiej wersji dodaje się boczek, ale ja postanowiłam to zmienić. Zamiast tłustego mięsa zastosujemy… paprykę wędzoną! Dzięki temu, że papryka jest wędzona, imituje smak mięsa. A taki wybór niewątpliwie pozwoli zmniejszyć zawartość tłuszczów i wartość kaloryczną posiłku.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków, najlepiej małych, sałatkowych,
– 2 opakowania tofu (2 x 180 g),
– łyżka oliwy z oliwek,
– 2 cebule czerwone,
– 10 ogórków konserwowych
– 4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
– 4 łyżki jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki majonezu,
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze, a następnie studzimy. Jeśli mają miękkie skórki, nie trzeba ich obierać. Tofu marynujemy w papryce wędzonej, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.
Potem kroimy w grubą kostkę, ogórki w średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy. Jogurt, majonez mieszamy z musztardą, papryką wędzoną, majerankiem, solą i pieprzem. Następnie łączymy z koperkiem i pietruszką. Mieszamy sos z warzywami. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Wartość energetyczna i odżywcza w 1 porcji:
E: 458 kcal,
B: 17,6 g,
T: 17,4 g,
W: 60,3 g.