Przetwórstwo spożywcze – wszystko, co musisz wiedzieć

209
5/5 - (2 votes)

Wiele produktów spożywczych trafiających na rynek jest uprzednio przetwarzanych. Takie działanie ma na celu nie tylko uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku, lecz także przedłużenie trwałości żywności – zwłaszcza warzyw i owoców. Czym dokładnie jest przetwórstwo spożywcze i jakie ma zalety?

Procesy w przetwórstwie spożywczym

Przetwórstwo spożywcze to szereg procesów, których zadaniem jest uzyskanie innej konsystencji i właściwości świeżych owoców, warzyw, strączków czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich warto wyróżnić:

  • blanszowanie – to krótkotrwałe podgrzewanie surowców w gorącej wodzie lub na parze, a następnie szybkie schładzanie,
  • homogenizacja – to proces mechanicznego rozbijania tłuszczu na mniejsze cząsteczki, aby zapobiec separacji faz,
  • pasteryzacja – to krótkotrwałe podgrzewanie produktów do temperatury do 100°C, aby zniszczyć patogenne mikroorganizmy i przedłużyć trwałość bez zmiany smaku,
  • sterylizacja – to ekspozycja na wysoką temperaturę (powyżej 100°C) przez dłuższy czas, aby całkowicie zniszczyć mikroorganizmy,
  • fermentacja – to proces biologiczny, w którym mikroorganizmy (np. bakterie, drożdże) przekształcają składniki odżywcze (cukry) w produkty końcowe (np. alkohol, kwas mlekowy),
  • suszenie – to usuwanie wody z surowców,
  • zamrażanie – to obniżanie temperatury produktów spożywczych w celu przedłużenia ich trwałości i zachowania jakości,
  • liofilizacja – to zaawansowany proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonych produktów poprzez sublimację.

Wybór odpowiedniej metody przetwórstwa spożywczego zależy od założonego celu. Niektóre techniki pozwalają na uzyskanie gotowych produktów (jak np. dżem, marmolada, koncentrat pomidorowy), a inne przyczyniają się głównie do przedłużenia przydatności do spożycia (mrożenie).

Profesjonalne przetwórstwo spożywcze

Przetwórstwem spożywczym zajmują się profesjonalne firmy, które dysponują aparaturą niezbędną do realizacji wymienionych procesów. W takich miejscach przestrzega się wielu restrykcyjnych norm, które mają za zadanie zapewnić odpowiednią jakość produktów. Gotowe wyroby są następnie przechowywane w specjalnych chłodniach i transportowane pojazdami przeznaczonymi do przewozu chłodniczego lub mroźniczego. Ten etap jest bardzo istotny – niezależnie od tego, jaką metodą produkty zostały przetworzone, trzeba zapewnić odpowiednie warunki przechowywania ich do momentu sprzedaży. Aby mieć pewność, że magazynowanie i transport przebiegną bez komplikacji i nie powstaną straty, najlepiej jest postawić na profesjonalne usługi w tym zakresie – a oferuje je m.in. firma GreenYard Logistics.

Zalety przetwórstwa spożywczego

Przetwórstwo spożywcze jest ważne zarówno dla producentów (np. owoców, warzyw i strączków), jak i konsumentów. Najważniejsze zalety tego procesu to:

  • dostęp do owoców i warzyw przez cały rok – przetwory mają długi termin przydatności, dlatego można z nich korzystać również poza sezonem;
  • przedłużenie trwałości – przetwarzanie wydłuża czas przydatności do spożycia warzyw i owoców;
  • mniejsze marnotrawstwo żywności – do produkcji wyrobów przetworzonych wykorzystuje się również owoce i warzywa z wadami lub o wielkości niespełniającej norm. Takie rozwiązanie minimalizuje straty żywności;
  • zachowanie odpowiednich wartości odżywczych – niektóre metody przetwórstwa żywności pozwalają na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktów spożywczych, jednocześnie przedłużając ich trwałość;
  • dostęp do produktów z innych krajów – które mogłyby zbyt szybko się psuć podczas transportu;
  • ułatwienie przygotowywania posiłków – poprzez uzyskanie półproduktów o odpowiednich konsystencjach, jak np. dżemy;
  • łatwiejszy transport – żywność przetworzona zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Co więcej, wiele takich produktów nie wymaga transportu w chłodniach (np. suszone lub liofilizowane owoce).

Przetwórstwo spożywcze jest również korzystne dla samych rolników. Dzięki niemu możliwe jest spożytkowanie całości plonów w konkretnym okresie. To ważne w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia – jak np. pomidory, ogórki czy inne warzywa o dużej zawartości wody. Przetwarzanie produktów wiąże się też z mniejszymi stratami podczas magazynowania – o ile przebiegnie ono prawidłowo.