Olej arganowy BIO tłoczony na zimno
Z nasion drzewa arganowego tłoczy się na zimno olej, którego sława ze względu na wartość wyszła poza granice Maroka, a który przez wielu kucharzy nazywany jest kawiorem wśród olejów. Zawartość antyoksydantów głównie w postaci witaminy E oraz witaminy F (NNKT) decyduje o bardzo korzystnym działaniu na układ krążenia i skórę, co jest powodem odmładzających właściwości oleju arganowego.
„Złoto Maroka”, jak go nazwano, ma lekko orzechowy aromat i najkorzystniej jest używać go na zimno, dodając do sałatek lub doprawiając nim potrawy pod koniec gotowania.
Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.
W skład oleju arganowego wchodzą kwasy nienasycone w tym: kwas oleinowy 43-50% i kwas linolenowy 29-37% oraz kwasy nasycone: kwas palmitynowy 10-15% i kwas stearynowy 4-8%. Bogactwo oleju arganowego to zawarte w nim fitosterole, a w szczególności Spinasterol i Schottenol, których w oleju występuje odpowiednio 44 i 50% wszystkich występujących w nim fitosteroli. Ponadto występuje sterol Delta 7 Avenasterol, Stigma-8 22 dien-3b-ol, Campesterol, Stigmasterol i Cholesterol, Skwalen.
Olej zawiera naturalną witaminę E w ilości około 620 mg/kg i jest prawie dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek (320 mg/kg).
Regularne spożywanie w diecie oleju arganowego obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca. Wzmacnia również odporność organizmu.
Olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Stosowany do masażu wspaniale pobudza krążenie krwi.
Olej arganowy jest uznawany jako niezbędny składnik w zabiegach odmładzających ciało. Nadaje skórze niepowtarzalny delikatny wygląd. Stosowany również do demakijażu oraz maseczek na twarz.
Polecany również do pielęgnacji niemowląt – zabezpiecza delikatne ciało przed odparzeniami.
Produkt rolnictwa ekologicznego
Objętość: 100ml
Skład: zimnotłoczony olej arganowy BIO
Przechowywanie: Przechowywać w zimnym, ciemnym miejscu
Producent: Natu