Granat – owoc miłości, płodności i bogactwa. Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu

214
Rate this post

Dzień dobry! Wracamy do starego cyklu – korzyści zdrowotne danych pokarmów. Dziś jako temat główny granat. 

✔starożytni uważali granat za symbol miłości, płodności i bogactwa.

✔ granat dostarcza polifenoli, jest źródłem potasu, miedzi, folianów i błonnika pokarmowego. Zawiera także wapń, fosfor, witaminę C.

✔ wspomaga leczenie anginy, przeziębienia, łagodzi stany zapalne.

✔ z owoców granatu produkuje się grenadynę, czyli syrop dodawany do drinków i napojów.

✔ w kuchni stosowany jako składnik deserów, sałatek i dań wytrawnych (w kuchni dalekowschodniej).

✔ próbowałeś jeść granat, ale za każdym razem kończy się to dla Ciebie i kuchni plamami? Spróbuj wyłuskać pestki zanużając owoc pod wodą.

✔ sok z owoców granatu używany jest jako napój orzeźwiający – ponoć wspiera leczenie nadciśnienia oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

✔ granat działa także korzystnie na stan skóry.

✔ u mnie w słoiczku jako uzupełnienie puddingu chia na napoju sojowym.

Poprzedni artykułOdchudzamy menu świąteczne
Następny artykułArabica Jamica Blue Mountain
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com