Dzień dobry! Wracamy do starego cyklu – korzyści zdrowotne danych pokarmów. Dziś jako temat główny granat.
✔starożytni uważali granat za symbol miłości, płodności i bogactwa.
✔ granat dostarcza polifenoli, jest źródłem potasu, miedzi, folianów i błonnika pokarmowego. Zawiera także wapń, fosfor, witaminę C.
✔ wspomaga leczenie anginy, przeziębienia, łagodzi stany zapalne.
✔ z owoców granatu produkuje się grenadynę, czyli syrop dodawany do drinków i napojów.
✔ w kuchni stosowany jako składnik deserów, sałatek i dań wytrawnych (w kuchni dalekowschodniej).
✔ próbowałeś jeść granat, ale za każdym razem kończy się to dla Ciebie i kuchni plamami? Spróbuj wyłuskać pestki zanużając owoc pod wodą.
✔ sok z owoców granatu używany jest jako napój orzeźwiający – ponoć wspiera leczenie nadciśnienia oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
✔ granat działa także korzystnie na stan skóry.
✔ u mnie w słoiczku jako uzupełnienie puddingu chia na napoju sojowym.