Jaki sposób gotowania wybrać na diecie?

314
4/5 - (1 vote)

Rozpoczynając dietę masz wrażenie, że słyszysz same zakazy? Na początku zmian nawyków żywieniowych to całkowicie normalne – trzeba poznać przyczynę pojawienia się nadmiernych kilogramów. Ale jeśli tylko zaczniesz szukać odpowiedzi na pytanie „Co mogę?”, przekonasz się, że tak naprawdę masz olbrzymi wybór. Musisz jedynie nauczyć się gotować w sposób smaczny i zdrowy.

Zasadę, żeby unikać smażenia na głębokim tłuszczu i grubych panierek, znasz z pewnością. Skupmy się więc na tym jaką technikę gotowania możesz stosować z czystym sumieniem. Tak naprawdę każdego dnia możesz wybrać inną.

Propozycje zaczynają się od bardzo tradycyjnych:

  • gotowanie w wodzie,
  • pieczenie,
  • grillowanie.

Poza tym spróbuj gotowania na parze – w ten sposób przygotujesz aromatyczne warzywa i ryby. Ciekawszym pomysłem przygotowania obiadu jest pieczenie w foliowym rękawie. Wystarczy wrzucić do niego mięso z warzywami, włączyć piekarnik i po jakimś czasie wyjąć gotowy posiłek. W piekarniku możesz wyczarować też pyszne placuszki, a nawet chipsy owocowe i warzywne – przygotujesz je na papierze do pieczenia.

A co jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez smażenia? Postaraj się przygotowywać dania na patelni bez użycia tłuszczu. Obecnie możesz zakupić patelnię, która doskonale zapobiega przywieraniu. Jeśli nie możesz sobie na taką pozwolić zastosuj minimalną ilość oleju – możesz go rozsmarować cieniutką warstwą za pomocą pędzelka. Innym sposobem jest dodanie niewielkiej ilości wody, czyli duszenie w sosie własnym. Jeżeli jedzenie dalej przywiera do patelni – zawiń składniki potrawy w pergamin i „usmaż” je na patelni bez grama tłuszczu. Przygotujesz w ten sposób między innymi pyszną pierś z kurczaka lub soczystą rybę.

Większość wymienionych powyżej metod gotowania wyklucza stosowanie tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że zaleca się całkowitą ich eliminację z diety. Pamiętaj, że zdrowsze są tłuszcze nie poddane obróbce w wysokiej temperaturze. Dlatego możesz polać gotową potrawę odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego – dostarczysz tym samym zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin.

Czym jeszcze możesz polać potrawy bez szkody dla smukłej sylwetki? Już niedługo przeczytasz moje propozycje na pyszne sosy.