Czym charakteryzuje się kiwi?
Kiwi czyli inaczej owoc aktinidii nazywano dawniej chińskim agrestem od miejsca jego pochodzenia. Obecną nazwę nosi dopiero od 1974 r. i zawdzięcza ją amerykańskiemu importerowi kiwi, który skojarzył ten owoc z nowozelandzkim ptakiem.
Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera kiwi?
Kiwi zawiera witaminy E i B, kwas foliowy, a także pektyny i polifenole. Zawiera spore ilości witaminy C (58 mg/100 g), już dwa owoce zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłej osoby! Kiwi zawiera również sporo wapnia, cynku i potasu, a także sodu. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że spożywanie kiwi pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Jak wpływa na zdrowe spożywanie kiwi?
Dzięki sporej zawartości witaminy C wspomaga odporność. Wspiera leczenie miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, ich spożywanie zapobiega wielu innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Na Dalekim Wschodzie kiwi służyło w terapii kokluszu i gruźlicy. Dojrzały owoc można jeść na surowo (także ze skórką), duszony lub miksowany. Nadaje się do sałatek, deserów, naleśników, muffinek, ciasta, kompotów, kremów, soków i koktajli.
Zastosowanie kiwi w kosmetologii:
Kiwi znalazło swoje zastosowanie także w kosmetyce, gdyż kwasy, które zawiera owoc mają właściwości rozjaśniające i regenerujące. Wykorzystywane są w kremach, maseczkach, szamponach, balsamach, peelingach (dzięki małym pestkom). W warunkach domowych można zrobić z kiwi maseczkę nawilżającą, ściągającą i odżywiającą cerę. Kiwi zawiera enzymy, które powodują, że galaretka nie tężeje.
Kiedy warto jeść kiwi?
Co ciekawe, kiwi polecane jest także do zjedzenia tuż po obfitym posiłku, według danych literaturowych ma on w sobie związki wspomagające trawienie i niwelujące uczucie dyskomfortu po sporym posiłku. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 g to tylko 61 kcal!
Niestety, istnieje alergia na kiwi. Na kiwi powinny uważać także osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być przyczyną reakcji krzyżowej – może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.
Jak przechowywać? Kiwi można przechowywać bardzo długo i nie wpływa to na utratę witamin. Przy temperaturze równej zeru kiwi można przechowywać nawet kilka miesięcy.