Kuchnia francuska i jej specjały

316
Rate this post

To jedna z najwspanialszych i najwyżej ocenianych kuchni świata, a w kulinarnej tradycji tego państwa mieszają się ze sobą różnorodne smaki. Sery i wina są jej symbolem, choć kuchnia francuska może smakoszom na całym świecie zaoferować szeroki asortyment wszelkiego rodzaju dań i przekąsek. Nad Sekwaną, w kraju artystów i zakochanych, życie skupia się wokół jedzenia. Jest ono bardzo ważne, a dla przeciętnego Francuza każdy posiłek jest małym świętem. Na czym polega wyjątkowość tej tradycji kulinarnej? Jak kuchnia francuska podbiła świat?

Kuchnia pełna kontrastów

Choć można dokonać jej ogólnej charakterystyki, kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. Każdy region tego kraju ma swe własne, wyjątkowe przepisy i specjały. Innym zaskoczeniem może być… prostota kuchni francuskiej, którą większość z nas zwykło kojarzyć z wykwintnymi daniami. Słynne bagietki i żabie udka mogą zatem rywalizować z regionalnymi przysmakami, wśród których warto wymienić alzacki gulasz czy też dania rybne przyprawiane aromatycznymi ziołami, które tak popularne są w Prowansji. Symbolem tego regionu już dawno stały się zioła prowansalskie, czyli mieszanka powstająca ze świeżych bądź też suszonych ziół. Najczęściej w skład takiej kompozycji wchodzą: tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek oraz cząber. Zioła prowansalskie są chętnie stosowane na całym świecie, a dzięki swym właściwościom są zalecane przez dietetyków jako alternatywa dla soli. Są zdrowe i smaczne, przy czym najlepiej pasują do potraw rybnych. Świetnie pasują również do dań z grilla oraz potraw sporządzanych na bazie mięsa mielonego. Kolejna przyprawa, chętnie stosowana w kuchni francuskiej, to gałka muszkatołowa. Innym francuskim symbolem może być również musztarda, która w tym kraju zrobiła wyjątkową karierę. Dzięki zdrowym i świeżym składnikom oraz licznym dodatkom ziołowym, kuchnia francuska jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

W świecie francuskich serów

We Francji produkuje się wiele gatunków sera, przy czym dwa zdobyły sławę na całym świecie. To camembert oraz brie. Ten pierwszy zdobył szybko uznanie i stał się jednym z najsłynniejszych serów pleśniowych na świecie. Biała, pleśniowa skórka jest też symbolem sera brie, produkowanego w różnych wariantach w rejonie Paryża.

Francuskie wina

Francuskie wina są wysoko oceniane na całym świecie. Produkowane od pokoleń we francuskich winnicach zachwycają smakiem i aromatem. Największą sławę zdobyły powstające w Szampanii wina musujące, choć równie znane i cenione są czerwone wina z burgundzkich winnic. Najlepsze białe wina powstają natomiast w Alzacji.

Najbardziej charakterystyczne potrawy francuskiej kuchni

Francuskie tosty, bagietki oraz tarty znane są już miłośnikom gotowania na całym świecie. Wielką karierę zrobiły również croissanty – słynne rogaliki, tak chętnie jadane na śniadanie. Ważnym składnikiem francuskiej kuchni są zupy, wśród których dużą popularnością cieszy się zupa cebulowa czy też zupa z cukinii. Na drugie danie jada się ryby oraz owoce morza, choć bardzo popularne są we Francji dania mięsne. Dania z królika czy kaczki, podawane w sosach z wina lub owocami, cieszą się w tym kraju znaczną popularnością.