Arbuz – na zdrowie

804
Rate this post

Lato to czas, gdy dojrzewają bardzo różne owoce. Warto je jeść ponieważ zawierają w sobie wiele substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, co tak naprawdę spożywamy. Świetnym tego przykładem jest arbuz.

Zalety arbuza

Arbuzy to chyba najbardziej letnie owoce ze wszystkich. Większość z nas ceni je za bardzo orzeźwiający smak, ale to nie wszystkie zalety tego owocu. Przede wszystkim arbuzy to prawie 90% wody. Dzięki tak dużej jej zawartości mają bardzo niewiele kalorii ok. 34 kcal w 100 g. Owoce te zawierają również witaminy A, C, B1 i B6 oraz mikroelementy takie jak potas, wapń, żelazo i magnez.

Dlaczego warto jeść arbuzy

Poza wymienionymi powyżej witaminami i mikroelementami, arbuzy zawierają także likopen. Jest to substancja, która chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów. W arbuzie znaleziono również cytrulinę – substancję wpływającą pozytywnie na męską potencję. Z badań prowadzonych nad tym owocem wynika, że arbuz ma pozytywny wpływ na poprawę jakości snu oraz zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych. Dzięki wysokiej zawartości wody owoc ten ma też pozytywny wpływ na nasze nerki, ponieważ działa moczopędnie oczyszczając w ten sposób nerki i układ moczowy.

Kto powinien jeść arbuzy

Oczywiście każdy, kto je lubi. Szczególnie jednak owoce te polecane są wszystkim osobom mającym problemy ze snem oraz z chorującym na nerki. Również panowie mający problemy z potencją mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości arbuza.

Inne wykorzystanie

Arbuzy to także owoce, które wykorzystywane są w kosmetyce. Zmielone pestki oraz miąższ owocu stosowane są w preparatach głęboko nawilżające skórę.

Poprzedni artykułMleko – zdrowie w kartonie?
Następny artykułWażyć się, czy mierzyć?
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com