Brzoskwinie i nektarynki – dlaczego warto?

397
Rate this post

Dziś na warsztat bierzemy dwa pokarmy, czyli brzoskwinię i nektarynkę.

Dlaczego warto jeść brzoskwinie i nektarynki?

Brzoskwinia zwyczajna to gatunek drzewa z rodziny różowatych, nazywana była jabłkiem perskim. Nektarynka natomiast to grupa odmian brzoskwini zwyczajnej. Nektarynki od brzoskwiń odróżnia przede wszystkim gładka (nie włochata) skórka owoców. Brzoskwinie i nektarynki nazywane są owocami późnego lata. Uważane są za jedne z najzdrowszych.

Działają:

– przeciwnowotworowo, bo zawierają karotenoidy,

– przeciwstarzeniowo,

– moczopędnie.

A także:

– zapobiegają anemii,

– zapobiegają chorobom serca,

– regulują ciśnienie tętnicze,- wspomagają trawienie,

– sprzyjają usuwaniu z organizmy szkodliwych produktów przemiany materii.

Są bogate w składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo oraz magnez, potas, a także witaminy z grupy B, C i beta-karoten (zwłaszcza brzoskwinie o żółtym miąższu). Ze względu na sporą zawartość witaminy C (tu jeśli chodzi o zawartość tej witaminy wygrywa nektarynka) są rekomendowane podczas obniżonej odporności, przeziębień, a także podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. W brzoskwiniach znajduje się także bor (podnosi on poziom estrogenów we krwi, więc poleca się te owoce kobietom w okresie przekwitania). Brzoskwinie zawierają dużo witaminy A i fosfor.

Wartość energetyczna, a także zawartość składników odżywczych dla brzoskwini i nektarynki są bardzo podobne.

Brzoskwinia: E: 50 kcal, B: 1 g, T: 0,2 g, W: 11,9 g /100 g pokarmu

Nektarynka: E: 51 kcal, B: 0,9 g, T: 0,2 g, W: 11,8 g/100 g pokarmu.

Brzoskwinia zawiera jednak więcej błonnika pokarmowego (1,7 g vs. 1,2 g w nektarynce). Zawartość wody w brzoskwini i nektarynce jest również zbliżona. Wynosi około 86%, czyli mamy kolejne owoce idealne na upały.

Indeks glikemiczny dla tych słodkich owoców jest dosyć niski, ponieważ wynosi dla brzoskwini i nektarynki 35 (co jest ważną informacją dla osób chorujących na cukrzycę).

Jak jeść nektarynki i brzoskwinie?

Brzoskwinie warto jeść ze skórką, bo najwięcej cennych składników znajduje się właśnie pod nią. W kuchni doskonała jest do ciast, musów, konfitur, lodów i innych deserów. Super sprawdzą się także jako dodatek do owsianki – dobrze komponują się z nabiałem. Szeroko wykorzystuje się również te owoce w kosmetyce: od soku po pestki, z którym m.in. robi się peelingi.

Lubicie te owoce? Ja najbardziej lubię dodawać je do koktajli i owsianki (klasycznie)