Zdrowa dieta to nie moda, a metoda zapobiegania wielu chorobom i sposób na utrzymanie prawidłowej sylwetki. Osoby dbające o swoją dietę często sięgają po produkty typu light. Jednak warto być świadomym konsumentem i przyjrzeć się dokładnie etykietom tych produktów, by potwierdzić, czy dany produkt ma takie właściwości.
Z definicji żywność typu light, ma mieć obniżoną kaloryczność w wyniku redukcji zawartości tłuszczu lub/i cukru. W praktyce producenci żywności, często w łatwy sposób omijają te wskazania, używając na opakowaniu zamiast określenia „light” – lekki, fit, slim itp.
Co zawiera produkt light?
W produktach light mających w składzie mniej cukru lub tłuszczu zawarte są zamienniki tych składników, nie zawsze zdrowe. W lżejszych odpowiednikach tradycyjnych produktów, zamiast tłuszczu użyte są dodatkowo różnego rodzaju zagęstniki. Natomiast w produktach z ograniczeniem cukru, składnik ten jest zamieniony na bezkaloryczne sztuczne substancje słodzące np. aspartam.
Istnieje również gama asortymentu, w których skład, a jednocześnie smak nie ulega znaczącej zmianie w stosunku do jego odpowiednika. Dla przykładu do produkcji serka light może zostać użyte mniej tłuste mleko. Wówczas z czystym sumieniem można po taki produkt sięgnąć.
Czy zawsze jest to produkt light?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkt light powinien mieć o 30% mniejszą zawartość kalorii, tłuszczy lub cukru(*). Część produktów spełnia te wymogi. Na etykietach produktów, które przykuwają naszą uwagę są oświadczenia żywieniowe np. produkt zawiera mniej cukru i/lub tłuszczu. I wówczas produkt ten nie musi spełniać wymogów „produktu light”.
Oświadczenia żywieniowe, czyli informację, że dany produkt posiada specjalne własności żywieniowe w odniesieniu do wartości energetycznej lub składnika odżywczego (lub innego składnika) również są szczegółowo definiowane.
Produkt oznaczony:
- „niska wartość energetyczna” oznacza, że ma mniej niż 40 kcal/100 g lub 20 kcal/100 ml,
- „zmniejszona wartość energetyczna (o 50%) „ oznacza, że jest mniej kaloryczny w porównaniu z podobnym produktem,
- „niska zawartość cukrów”, czyli nie więcej niż 5 g/100 g lub 2,5 g/100 ml,
- „bez dodatku cukrów”, co oznacza, że nie zostały dodane cukry proste, dwucukry oraz inne środki spożywcze zastosowane z uwagi na ich właściwości słodzące)
- „źródło witaminy/składnika mineralnego”, co oznacza, że jest w nim co najmniej 15% referencyjnych wartości spożycia,
- „wysoka zawartość witamin lub składników mineralnych”, tzn. co najmniej 30% referencyjnej wartości spożycia,
- „wysoka zawartość błonnika”, czyli przynajmniej 6 g/100 g lub 3 g/100 kcal.
Zachowaj umiar
Zdrowa dieta obfitująca w produkty light może być zgubna dla osób dbających o linie. Zwłaszcza jeśli sięgniemy po produkty, które nie do końca spełniają wymogi definicyjne produktu light. Wielokrotnie spożywając lżejsze produkty sięgamy po nie w większych porcjach niż ich tradycyjnych odpowiedników. Ponadto błędnie żywność light jest utożsamiana ze zdrową żywnością. W rzeczywistości nie ma jedno z drugim właściwie nic wspólnego, a w wielu przypadkach spożywamy zdecydowanie więcej „odchudzających” produkt substancji dodatkowych.
* ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.