Już badania z lat 90-tych wykazały, że orzechy posiadają właściwości prozdrowotne, szczególnie dla układu krążenia. Badacze zaczęli się zastanawiać, dlaczego orzechy, pomimo prawie 80% zawartości tłuszczu w składzie i wysokiej kaloryczności, są odpowiedzialne za ochronne działanie przed wystąpieniem zawału serca i udarów mózgu.
Co pokazały wyniki kolejnych badań? Po pierwsze, większość tłuszczów zawartych w orzechach, to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie one przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu LDL i zmniejszają stężenie lipidów we krwi. Kwasy omega 3 zmniejszają również ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko rozwoju depresji. Orzechy włoskie i makadamia posiadają bardzo korzystny dla organizmu człowieka stosunek kwasów omega 6 do omega 3.
Czy orzechy tuczą? Niekoniecznie. Badania wykazały, że regularna, umiarkowana konsumpcja orzechów nie prowadziła do przyrostu masy ciała. Orzechy są sycące, dzięki czemu nie mamy chęci podjadania i łatwiej przestrzegać regularności posiłków. Orzechy są bogate w antyoksydanty, dlatego przypisuje się im również działanie przeciwnowotworowe. Są bogate w witaminę E, antyoksydant o własnościach zmiatających wolne rodniki; kwas foliowy, który m.in. zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi; magnez; wapń; fosfor.
Dla kogo orzechy? Osobami które powinny w szczególności spożywać orzechy są dzieci, sportowcy, osoby aktywne fizycznie, osoby pracujące przy biurku, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Osoby z nadmierną masą ciała muszą pamiętać o umiarze, ponieważ orzechy są dosyć kaloryczną przekąską.
Podsumowując, dorzucenie garści orzechów do posiłków w ciągu dnia nie wydaje się skomplikowane, a może przynieść duże korzyści dla naszego organizmu. Badania z ostatniej chwili wykazują, że spożycie orzechów zmniejsza śmiertelność ze wszystkich przyczyn, w tym sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.
Ciekawostka: Jeden orzech brazylijski spożywany w ciągu dnia zapewni nam dzienną dawkę selenu! Natomiast migdały mają najwięcej witaminy „młodości” (czyli witaminy E) oraz błonnika ze wszystkich orzechów.