Czy wiesz co jesz?

461
Rate this post

Jak kontrolować ilość spożywanego tłuszczu?

  • Prawie połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie. Dlatego przed przyrządzeniem, usuwaj z mięsa widoczne kawałki tłuszczu.

  • Zamiast mięsa jedz więcej ryb i drobiu (samo mięso, bez skóry).

  • Potrawy z chudego mięsa, drobiu i ryb gotuj lub piecz w folii lub na grillu zamiast je smażyć.

  • Unikaj kiełbas, pasztetów i podrobów – znajduje się nich największa ilość tłuszczu.

  • Spróbuj nie smarować pieczywa ani masłem, ani margaryną – małą ilość zalecanego tłuszczu roślinnego spożyj w postaci oliwy do surówki warzywnej.

  • Spożywaj mleko niskotłuszczowe (najlepiej o zawartości 0.5 % tłuszczu),sery i jogurty o niskiej zawartości tłuszczu.

  • Unikaj jedzenia dużych ilości żółtego sera.

  • Nie dodawaj śmietany do zup, zastąp ją jogurtem.

  • Unikaj dodawania tłustych sosów do ziemniaków, kasz i makaronów.

  • Zamiast majonezu i sosów opartych na śmietanie dodawaj do sałatek sosy z jogurtu

  • Unikaj dań typu fast-food – zapiekanek, hamburgerów i pizzy – na ogół zawierają one dużą ilość tłuszczu

  • Ogranicz ilość spożywanych słodyczy – ciast z kremem, czekolad, lodów. Oprócz wysokiej liczby kalorii pochodzącej z węglowodanów spożyjesz dużo tłuszczu

  • Unikaj jedzenia słonych przekąsek – chipsów, solonych orzeszków, krakersów. Bardzo łatwo zjeść ich dużo a są wysokokaloryczne i jest do nich dodana duża ilość tłuszczu

  • Nie kupuj gotowych do przyrządzenia potraw. Na ogół w trakcie przygotowywania wzbogacono je w dużą ilość tłuszcz

Uwaga! Ukryty tłuszcz

Tłuszcz znajduje się nie tylko w maśle, margarynie, smalcu i oleju i w smażonych potrawach ale także w wielu innych produktach spożywczych.

Produkty zawierające ukryty tłuszcz:

  • żółty ser, tłusty biały ser

  • kiełbasy, pasztety, podroby

  • kremy do ciast, lody, czekolada, batony czekoladowe

  • pieczywo typu croissant

  • majonezy, sosy, zasmażki

  • chipsy, orzeszki ziemne

  • dania typu fast-food: pizze, zapiekanki, hamburgery

Wybrane produkty o niskiej zawartości tłuszczu:

Mleko i przetwory mleczne: mleko 0,5% 1,5% tłuszczu, jogurt naturalny i owocowy, ser twarogowy chudy i półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, ser homogenizowany

Pieczywo i produkty zbożowe: pieczywo (z wyjątkiem pieczywa typu croissant, płatki kukurydziane, płatki pszenne

Ryż, makaron

Mięso, drób i wędliny: mięso wołowe gotowane, szynka wołowa gotowana, polędwica z indyka lub z kurczaka, szynka z indyka lub kurczaka, kurczak gotowany ,indyk gotowany

Ryby: dorsz wędzony, tuńczyk w wodzie, karp z wody, karp w galarecie

Warzywa (z wyjątkiem avocado)

Owoce

Desery: galaretki, sorbety, kisiel