Jak kontrolować ilość spożywanego tłuszczu?
Prawie połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie. Dlatego przed przyrządzeniem, usuwaj z mięsa widoczne kawałki tłuszczu.
Zamiast mięsa jedz więcej ryb i drobiu (samo mięso, bez skóry).
Potrawy z chudego mięsa, drobiu i ryb gotuj lub piecz w folii lub na grillu zamiast je smażyć.
Unikaj kiełbas, pasztetów i podrobów – znajduje się nich największa ilość tłuszczu.
Spróbuj nie smarować pieczywa ani masłem, ani margaryną – małą ilość zalecanego tłuszczu roślinnego spożyj w postaci oliwy do surówki warzywnej.
Spożywaj mleko niskotłuszczowe (najlepiej o zawartości 0.5 % tłuszczu),sery i jogurty o niskiej zawartości tłuszczu.
Unikaj jedzenia dużych ilości żółtego sera.
Nie dodawaj śmietany do zup, zastąp ją jogurtem.
Unikaj dodawania tłustych sosów do ziemniaków, kasz i makaronów.
Zamiast majonezu i sosów opartych na śmietanie dodawaj do sałatek sosy z jogurtu
Unikaj dań typu fast-food – zapiekanek, hamburgerów i pizzy – na ogół zawierają one dużą ilość tłuszczu
Ogranicz ilość spożywanych słodyczy – ciast z kremem, czekolad, lodów. Oprócz wysokiej liczby kalorii pochodzącej z węglowodanów spożyjesz dużo tłuszczu
Unikaj jedzenia słonych przekąsek – chipsów, solonych orzeszków, krakersów. Bardzo łatwo zjeść ich dużo a są wysokokaloryczne i jest do nich dodana duża ilość tłuszczu
Nie kupuj gotowych do przyrządzenia potraw. Na ogół w trakcie przygotowywania wzbogacono je w dużą ilość tłuszcz
Uwaga! Ukryty tłuszcz
Tłuszcz znajduje się nie tylko w maśle, margarynie, smalcu i oleju i w smażonych potrawach ale także w wielu innych produktach spożywczych.
Produkty zawierające ukryty tłuszcz:
żółty ser, tłusty biały ser
kiełbasy, pasztety, podroby
kremy do ciast, lody, czekolada, batony czekoladowe
pieczywo typu croissant
majonezy, sosy, zasmażki
chipsy, orzeszki ziemne
dania typu fast-food: pizze, zapiekanki, hamburgery
Wybrane produkty o niskiej zawartości tłuszczu:
Mleko i przetwory mleczne: mleko 0,5% 1,5% tłuszczu, jogurt naturalny i owocowy, ser twarogowy chudy i półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, ser homogenizowany
Pieczywo i produkty zbożowe: pieczywo (z wyjątkiem pieczywa typu croissant, płatki kukurydziane, płatki pszenne
Ryż, makaron
Mięso, drób i wędliny: mięso wołowe gotowane, szynka wołowa gotowana, polędwica z indyka lub z kurczaka, szynka z indyka lub kurczaka, kurczak gotowany ,indyk gotowany
Ryby: dorsz wędzony, tuńczyk w wodzie, karp z wody, karp w galarecie
Warzywa (z wyjątkiem avocado)
Owoce
Desery: galaretki, sorbety, kisiel