Dlaczego warto spróbować kiwano?

235
Rate this post
Znacie taki owoc jak kiwano? Próbowaliście kiedyś?
Czym charakteryzuje się kiwano?
Kiwano, inaczej nazywany ogórkiem rogatym lub kolczastym, to egzotyczny owoc rodem z Afryki. Wyglądem przypomina krzyżówkę cytryny i ogórka z kolcami. W smaku ponoć kojarzy się z kiwi i bananem i stąd jego nazwa.
Gdzie kupić kiwano?
Świeże kiwano można kupić w supermarketach (np. w Lidlu). W polskich warunkach owoce można samodzielnie hodować ten owoc – najlepiej w szklarniach lub tunelach foliowych.
Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera kiwano?
Z czego składa się kiwano? 80% to woda, oprócz niej owoc jest także bogaty w witaminę A korzystnie wpływającej na wzrok. Kiwano zawiera także witaminę C, czyli składnik wpływający na naszą odporność i popularny przeciwutleniacz, a także witaminę E. Inne witaminy, które zawiera kiwano to witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy. Ten egzotyczny owoc jest także bogaty w błonnik pokarmowy, czyli może być także wsparciem w zaparciach.
Kiwano w 100 g dostarcza 44 kcal, czyli jest owocem niskokalorycznym. Kiwano obfituje też w liczne składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan.
Czy spożywanie kiwano może przynieść jakieś korzyści zdrowotne? Jak donoszą dane naukowe zawarte w kiwano substancje wspomagają pracę serca, układu krwionośnego, prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek. Może wspomagać prewencje wielu chorób, jak miażdżyca i inne schorzenia układu sercowo-naczyniowego.
Jak spożywać kiwano?
Owoc ten nadaje się do wielu dań, przekąsek czy przetworów. Konfitury, dżemy, kisiele czy inne formy przetworzonego kiwano to tylko przykłady. Oczywiście, można spożywać go na surowo za pomocą łyżeczki. Ponoć najsmaczniejsze jest idealnie dojrzałe kiwano, które ma żółtą lub pomarańczową skórkę, a nasiona po ściśnięciu pękają. Pamiętać trzeba jednak o odpowiednim przygotowaniu owocu do spożycia – należy najpierw go umyć. Obieranie kiwano nie jest konieczne – w razie potrzeby można usunąć kolce.
Jak przechowywać kiwano?
Niewątpliwą zaletą afrykańskiego ogórka jest jego przechowywanie – zachowuje trwałość i świeżość nawet do 6 miesięcy.
Zastosowanie kiwano w kosmetologii:
Kiwano ma zastosowanie także w kosmetologii. Wyciągi z owocu są także dodawane do wielu kremów, balsamów i preparatów anti-aging, działając odmładzająco i upiększająco.