Zielona herbata – Gunpowder

184
Rate this post

O tej niezwykłej herbacie dowiedziałem się od kolegi, który rekomendował mi ją jako jego ulubioną. Jako, że mijaliśmy pod drodze stoisko z herbatami, to postanowiłem ją zakupić.

Osobom, które znają język angielski, nazwa tej herbaty kojarzyć się powinna z prochem strzelniczym i bardzo dobrze. Gdyż listki tej herbaty są zwijane bardzo ciasno w małe kuleczki, które przypominają proch strzelniczy. Natomiast mojej Mamie wygląd kojarzył się ze szczurzymi odchodami ;).

W Chinach nazywa się ją „herbacianymi perłami”.

Ze względu na to ciasne zwijanie, do zalania herbaty wystarczy w zupełności jedna, mała łyżeczka (a nawet mniej). Sypniemy jej za dużo, to herbata będzie zbyt mocna.

Parzyć Gunpowdera można na kilka sposobów.

  1. Zalanie wrzątkiem daje silny i gorzki smak, który jest lubiany przez fanatyków i wielbicieli herbaty. Ponadto z herbaty „daje nam” wszystkie składniki są w niej zawarte.
  2. Zalanie wodą o temperaturze około 80° daje łagodny smak (nie jest taka cierpka), który będzie do przełknięcia przez zwykłych śmiertelników.
  3. Parzenie w temperaturze około 50° trwa około 2-3 godzin, ale za to można uzyskać oryginalny smak herbaty – delikatny smak mięty.

Właściwości

Bardzo pozytywnie wpływa na krwioobieg sercowo-naczyniowy, co pozwala zapobiegać udarom mózgu i zawałom serca. Oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, pomaga w koncentracji, gdyż aktywizuje pracę mózgu. Dzięki silnym działaniom bakteriobójczym i neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.

Cena

10zł za 100g. W sklepach internetowych za 1kg trzeba wydać od 20 do 30zł.