Dlaczego właśnie olej z kryla?

396
Rate this post

Owoce morza, skorupiaki kojarzą nam się, słusznie zresztą, z wykwintną kuchnią i naprawdę zdrowymi przysmakami. Warto jednak wiedzieć, że doskonały smak i fantazyjne potrawy, to nie jedyne atuty morskich skorupiaków. Od jakiegoś czasu wiele mówi się o niepozornym krylu antarktycznym, który pomimo niewielkich rozmiarów ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Proszę Państwa oto kryl…

Zapewne od razu pojawi się pytanie, jak maleńki skorupiak może wpłynąć na kondycję serca, zdrowie, samopoczucie, siły witalne. Trzeba wiedzieć, że kryl antarktyczny to najlepsze źródło czystych kwasów tłuszczowych Omega 3. Wynika to z wielu czynników, takich jak środowisko w którym żyje, pozycja w łańcuchu pokarmowym oraz specyficzna budowa kwasów tłuszczowych, których dostarcza. Otóż kryl antarktyczny to mały mieszkaniec czystych wód antarktycznych. Poza tym jest na samym początku łańcucha pokarmowego, co dla małego skorupiaka nie jest raczej komfortową sytuacją, ale przyczynia się do doskonałej jakości oraz czystości kwasów tłuszczowych. Na uwagę zasługuje również fosfolipidowa budowa cząsteczek kwasów zawartych w oleju z kryla.

Kryl i kwasy Omega 3

Dlaczego kryl jest tak ważny? Właśnie ze względu na obecność łatwo przyswajalnych kwasów Omega 3. Jak wiadomo choroby serca, miażdżyca, zawały, udar to prawdziwe wyzwanie dla medycyny. W Polsce nadal mamy zatrważającą ilość potencjalnych pacjentów, którzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego jak wysoki jest poziom ich cholesterolu. Dlatego bardzo ważne są akcje, które propagują wiedzę na temat zdrowego trybu życia, zbilansowanej diety oraz suplementacji. Kwasy Omega 3, które mogą być zawarte w posiłkach oraz w suplementach, to nasz sprzymierzeniec w walce ze złym cholesterolem. A najskuteczniejsze są te najlepiej przyswajalne, czyli EPA i DHA. Ich źródłem są przede wszystkim skorupiaki, właśnie takie jak nasz mały, niepozorny kryl antarktyczny. Wiadomo oczywiście, że nie przyrządzamy go sobie codziennie na przystawkę czy obiad. Ale na szczęście jest dostępny w formie suplementu – Megared Omega 3 Krill Oil (www.wybierzmegared.pl).

Zdrowe tłuszcze w Megared Omega 3 Krill Oil

Suplementacja w przypadku kwasów Omega 3 to doskonała opcja. Nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać tych kwasów, a są nam przecież niezbędne. Omega 3 Krill Oil zawarty w preparacie Megared, to 100% czyste kwasy tłuszcze, które dzięki fosfolipdowej budowie są w pełni przyswajalne dla wszystkich komórek organizmu. W przeciwieństwie do tłuszczów pochodzących z ryb, które nie są rozpuszczalne w wodzie, Omega 3 Krill Oil, nie pozostawia charakterystycznego posmaku ryb, co jest ogromnym plusem dla wszystkich, którym to przeszkadzało w zastosowaniu suplementacji. Niestety nie każdy lubi ryby, a przecież każdemu potrzebne są zdrowe tłuszcze. W przypadku preparatu Megared Omega 3 Krill Oil wystarczy zażywać od 1 do 3 kapsułek dziennie (w zależności od zapotrzebowania). Oczywiście nie zapominamy przy tym o zdrowym ruchu i równie zdrowej oraz smacznej diecie.