Dziś propozycja dobra zarówno na słodkie śniadanie na kolację, a przy okazji przepis z gatunku #nowaste
Smakowite gofry bananowe.
Składniki na 5 gofrów:
– 2 bardzo dojrzałe banany,
– szklanka mąki (u mnie mieszanka: pszenna pełnoziarnista, kukurydziana i pszenna zwykła),
– 1 białko,
– 1 szklanka jogurt naturalnego,
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– cynamon, cukier wanilinowy.
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Banany zblendować lub rozmiażdżyć widelcem. Suche składniki połączyć – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, połączyć z mokrymi czyli z bananami, jogurtem naturalnym. Dodać ubite białka. Dodać cynamon i cukier wanilinowy według uznania. Piec na rozgrzanej gofrownicy, którą należy przed wylaniem każdej porcji ciasta trochę natłuścić.
Propozycja podania: z jogurtem naturalnym, domowym dżemem, masłem orzechowym, bananem, winogronami i granatem. Istny sztos smakowy.
A czemu warto jeść banany?
– mają wysoką zawartość potasu (dobre dla serca), są bogate w błonnik rozpuszczalny (dobre dla układu pokarmowego),
– zawierają tryptofan, który chroni przed niepokojem, bezsennością, a nawet depresją,
– są bogate w witaminę B6, dlatego wspierają układ nerwowy i tworzenie krwinek czerwonych,
– szczególnie dobra przekąska dla sportowców,
– im bardziej dojrzały banan tym mniej zawiera skrobi, a więcej cukru, pamiętaj – nie wyrzucaj banana, który ma ciemne kropki – to nie jest oznaka zepsucia!
– są uniwersalne – do słodkości, do wypieków, można je mrozić, grillować i piec,
– banany przechowujemy poza lodówką (i najlepiej z daleka od innych warzyw i owoców, bo banany wydzielają dużo etylenu, który powoduje psucie się pokarmów),
– według wielu specjalistów jedzenie końcówki banana jest bezpieczne (kojarzycie mit o rakotwórczości, pająkach i pasożytach?)
– można je stosować jako zamiennik jaj do wypieków,
– Energia: 97 kcal/100 g (zazwyczaj jeden banan waży 120 g).