Dziś zgodnie z tym co zapowiadałam na story na IG kilka słów na temat korzyści zdrowotnych ze spożywania mango.
Jak jeść mango?
Dobre, dojrzałe do zjedzenia mango powinno lekko uginać się pod naciskiem palca oraz przyjemnie pachnieć w okolicach szypułki. Jak pokroić mango? Najlepiej na początku odkroić od pestki boki, poprzecinać w kratkę – wyjdzie jeżyk!
Najchętniej jest jedzone na surowo, w deserach, lodach, koktajlach, musach, ale w Azji również popularne jest jako dodatek do dań mięsnych np. curry.
Czym charakteryzuje się mango?
Mango odmian palmer i osteen dojrzewają na drzewie, dlatego należą do najsłodszych i najbardziej soczystych.
– Pojedynczy owoc mango może ważyć nawet od 500 g do 2 kg!
– Wartość energetyczna w 100 g mango to 69 kcal.
Jakie wartości odżywcze ma mango?
Mango zawiera witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor, wapń, sód, miedź, żelazo, błonnik, flawonoidy oraz lupeol (który ma właściwości antyoksydaycjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne). U niektórych osób mango może powodować reakcje alergiczne.
Mango jest owocem młodości – zawiera witaminy: A, C, E i flawonoidy, które mają silne właściwości przeciwutleniające, zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się, dlatego też dobrze sprawdzają się do pielęgnacji urody.